Spania şi Italia, plan de relansare comun: Conte: „Fără un răspuns puternic vom distruge piaţa unică“

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Şefii guvernului spaniol şi italian şi-au afirmat, miercuri, la Madrid, dorinţa comună de a convinge statele aşa-numite "frugale" (Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia) să adopte cât mai curând planul de relansare european propus pentru depăşirea crizei provocate de pandemie, relatează AFP.

 

Liderii europeni negociază în prezent pentru a ajunge la un acord privind adoptarea unui plan de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

Acest plan, de care vor beneficia înainte de toate ţări ca Italia şi Spania care au fost cele mai afectate de criza COVID-19, suscită numeroase rezerve în rândul celor patru ţări supranumite "frugale": Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca. Un summit UE, prevăzut să aibă loc pe 17 şi 18 iulie la Bruxelles, va avea ca principal punct pe ordinea de zi adoptarea acestui plan.

"Săptămâna viitoare voi avea ocazia să-i vizitez pe prim-ministrul (olandez Mark) Rutte, pe prim-ministrul suedez Stefan Lofven şi pe cancelarul german Angela Merkel", a declarat şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său italian Giuseppe Conte.

 

"Vorbim despre viitorul Europei"

 

"Cu frugalii, facem demersuri diplomatice (...) pentru a putea să-i convingem, în vederea summitului de la 17 iulie", a adăugat el, insistând asupra ideii că "luna iulie trebuie să fie luna acordului". Giuseppe Conte intenţionează şi el să se deplaseze vineri la Haga şi luni la Berlin. "Vorbim despre viitorul Europei (...). Piaţa unică europeană este aici în joc (...). Fără un răspuns puternic, coordonat şi european, vom distruge piaţa unică", a spus Conte, avertizând ţările reticente în legătură cu consecinţele negative potenţiale asupra tuturor economiilor europene.

"De aceea Europa trebuie să reacţioneze rapid şi unită (...). Nu putem să ne permitem să fim prea prudenţi", a mai spus şeful guvernului italian.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel