Spania: Sesiune extraordinară în parlament pentru aprobarea planului guvernului de economii de energie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania: Sesiune extraordinară în parlament pentru aprobarea planului guvernului de economii de energie
Spania: Sesiune extraordinară în parlament pentru aprobarea planului guvernului de economii de energie

Deputaţii spanioli au început joi dimineaţă o sesiune extraordinară în care vor fi supuse la vot şase proiecte guvernamentale, printre care planul de economii de energie adoptat la începutul lunii de executivul socialistului Pedro Sanchez, transmite AFP.

Conform media spaniole, Partidul Socialist şi partenerul său de coaliţie Podemos (stânga radicală), care nu dispun de majoritate în parlament, păreau totuşi pe cale de a strânge voturile necesare pentru adoptarea acestui text, în ciuda opoziţiei tuturor partidelor de dreapta.

O respingere a acestui decret-lege ar însemna o înfrângere răsunătoare pentru premierul Sanchez, aflat într-un turneu în trei ţări din America Latină.

Măsurile de economisire de energie, care au fost adoptate prin decret şi în majoritatea lor sunt aplicate de la 10 august, intră în cadrul unui plan european de reducere a importurilor de gaz din Rusia din cauza conflictului din Ucraina.

Principalele măsuri sunt limitarea climatizării la 27°C şi, în această iarnă, a încălzirii la 19°C în majoritatea magazinelor, săli de cinema şi de teatru, infrastructuri de transport precum aeroporturi şi gări.

Planul mai prevede că luminile vitrinelor şi iluminatul clădirilor publice vor fi stinse după ora 22.00.

Localurile climatizate sau încălzite ar mai avea obligaţia ca, până la 30 septembrie, să instaleze un mecanism care să asigure închiderea automată a uşilor pentru a împiedica risipa energetică.

Partidul Popular (PP, conservator), principala formaţiune de opoziţie, a acuzat guvernul că a decis aceste măsuri fără consultări cu regiunile şi angajatorii.

Pe lângă planul de economisire a energiei, deputaţii mai sunt chemaţi să adopte un proiect emblematic al guvernului, 'legea de garantare integrală a libertăţii sexuale', care vrea să lupte împotriva violenţelor sexuale şi introduce obligaţia unui consimţământ explicit.

Sesiunea parlamentară a început puţin după ora locală 09.00 şi va dura toată ziua, conform Agerpres.

 

Germania. Guvernul anunţă măsuri de economisire a energiei, pentru reducerea consumului de gaze

 

Guvern german a aprobat măsuri de economisire a energiei în această iarnă, inclusiv limitarea iluminatului public, în vederea reducerii consumului de gaze, a anunţat miercuri Ministrul Economiei, Robert Habeck, transmite Reuters.

„Per total, măsurile vor duce la economisirea energiei. Totuşi, nu la nivelul la care am putea spune: Este suficient, deocamdată”, le-a spus jurnaliştilor Habeck, după reuniunea Cabinetului.

„Vom reduce folosirea gazelor cu aproximativ 2%-2,5%”, a adăugat oficialul.

Tot miercuri a fost adoptată legislaţia care prioritizează transportul materialelor şi echipamentelor esenţiale pentru producţia de energie pe calea ferată, în cazul în care scade şi mai mult nivelul Rinului şi este afectat transportul fluvial.

Continuă știrea..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel