Spania schimbă sistemul de impozitare: Taxă specială pentru cei bogați, reduceri pentru cei cu venituri mici

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul spaniol va adopta o serie de noi măsuri fiscale, menite să ușureze povara financiară a celor cu venituri mici. Mai mult, autoritățile plănuiesc să-i taxeze suplimentar pe cei bogați. 

Maria Jesus Montero, ministeul Finanțelor din Spania, a anunțat noi măsuri fiscale. Astfel, Guvernul va extinde reducerea impozitului pentru veniturile persoanelor fizice de la 18.000 euro la 21.000 de euro, și va majora minimul scutit de impozit de la 14.000 la 15.000 de euro. La conferința de presă de anunțare a măsurilor fiscale pentru 2023, Montero a explicat că 50% dintre lucrători vor beneficia de reducerea impozitului pe venit, întrucât salariul mediu este de 21.000 de euro, potrivit publicației Telemadrid.es.

Care sunt principalele modificări în regimul de taxare din Spania

 

În primul rând, ministrul Finanțelor a anunțat o reducere a impozitului pe veniturile mici. Deși, spre deosebire de formula pentru care au optat regiunile autonome, reducerea impozitului pe venitul persoanelor fizice pe care o va întreprinde Guvernul va fi selectivă și va beneficia doar de venituri mai mici de 21.000 de euro pe an.

„Salariul mediu în Spania este în jurul sumei de 21.000 de euro. Prin urmare, propunem extinderea acestui beneficiu fiscal la 50% dintre lucrători”, a declarat ministrul Maria Jesus Montero. Potrivit calculelor ministrului, pentru un muncitor care nu are copii și care câștigă 18.000 de euro pe an se calculează o economie de 746 de euro pe an. De asemenea, a anunțat că, TVA-ul de la 10% la 4% pentru produsele de igienă feminină și prezervative.

Totodată, guvernul va introduce o taxă pentru marile averi, temporar, pentru anii 2023 și 2024. Va fi plătită de cei cu avere netă de peste 3 milioane de euro. Potrivit estimărilor Guvernului, măsura afectează circa 23.000 de contribuabili. Impozitul va avea trei secțiuni : o cotă de 1,7% pentru activele între 3 și 5 milioane; 2,1% pentru active între 5 și 10 milioane de euro și 3,5% pentru active de peste 10 milioane de euro.

Guvernul va aproba și o majorare a cotei de impozitare pentru câștigurile de peste 200.000 de euro. Aceasta trece de la 26 la 27%. Pentru câștigurile de capital de peste 300.000 de euro va fi de 28%. Această măsură ar afecta 17.814 contribuabili.

Potrivit sursei citate, se majorează reducerea impozitului pentru veniturile din muncă, care se aplică acum veniturilor de până la 18.000 de euro la salariile brute de până la 21.000 de euro. De această măsură vor beneficia 50% dintre contribuabili.

În prezent, veniturile cu mai mult de un plătitor și mai mici de 14.000 de euro sunt scutite de contribuție, dar se urmărește ridicarea acestei sume la 15.000 de euro.

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel