Spania. Salarii mai mari în luna februarie pentru un sfert de milion de angajați: Unii vor încasa cu până la 1.000 de euro mai mult

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Datorită reducerii impozitului pe venitul persoanelor fizice (IRF), 250.000 de angajați din Spania își vor vedea salariile îmbunătățite începând cu luna februarie. Veniturile pot crește astfel cu până la 1.000 de euro. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.

O ajustare tehnică făcută de Trezorerie va face ca de reducerea de impozit concepută pentru veniturile mai mici de 21.000 de euro să beneficieze și mii de contribuabili care depășesc acest prag. Ajustarea impozitului pe venitul personal îmbunătățește salariul net a 250.000 de angajați.

Sindicatul Gestha calculează că va crește salariul plătit în plată cu până la 911 euro pe an pentru cei afectați.

Guvernul a aprobat un pachet de măsuri fiscale menite să distribuie impactul crizei. Prin urmare, conturile din acest an includ reforme pentru a ușura povara fiscală asupra veniturilor medii și mici.

Spania. Salarii mai mari în luna februarie pentru un sfert de milion de angajați

 

Incertitudinea declanșată de invazia Rusiei în Ucraina a dat o lovitură economiilor europene, care deja ațipiseră după ce Covidul a lovit în 2020. Contextul a dus la o creștere necontrolată a prețurilor care a împins la limită familiile, care se chinuie din ce în ce mai mult să se descurce, și a împins guvernul spaniol să aprobe un pachet de măsuri fiscale care se va concentra pe "justiție socială și eficiență economică", cu scopul de a distribui impactul acestei crize. Astfel, conturile publice din acest an includ reforme pentru a ușura povara fiscală asupra veniturilor medii și mici. Una dintre cele mai importante reforme incluse în bugetul 2023, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, se referă la noile ajustări ale tranșelor de impozit pe venitul persoanelor fizice (IRPF). 

Impozitele directe, cum ar fi impozitul pe venitul personal, pe lângă faptul că sunt contribuții la visteria publică, sunt folosite ca instrument de redistribuire a bogăției. Acest impozit, care se percepe în fiecare an asupra veniturilor persoanelor rezidente în Spania, este un impozit progresiv (procentul de bani reținut de Trezorerie crește odată cu creșterea capitalului). Astfel, impozitul pe venitul persoanelor fizice este unul dintre impozitele care se observă cel mai bine în salariul și în salariul net pe care îl primesc lucrătorii în fiecare lună. Pentru a calcula reținerile, Agenția Fiscală a pus la dispoziția contribuabililor un instrument de măsurare "online" a anului fiscal 2022. Autoritățile fiscale au anunțat deja că această campanie va începe la 11 aprilie și se va desfășura până la 30 iunie.

Unii lucrători vor încasa cu până la 1.000 de euro mai mult 

 

Până acum, persoanele cu venituri între 15.000 și 18.000 de euro pe an beneficiau de o reducere de impozit. Cu toate acestea, odată cu noul buget, această reducere este extinsă la toți contribuabilii cu venituri de până la 21.000 de euro. Această majorare a reducerii reținerilor din impozitul pe venitul personal este echivalentă cu salariul mediu din Spania și va beneficia jumătate din salariați, potrivit estimărilor guvernului. Dar noutățile nu se opresc aici. Întrucât această măsură a generat un decalaj pentru cei cu venituri ușor mai mari decât cifra limită, cabinetul condus de María Jesús Montero a introdus o reajustare a tabelului de rețineri care va însemna că acestor persoane li se va reține mai puțin. Un lucru care va da o mai mare solvabilitate cetățenilor din aceste categorii, deoarece salariile lor nete vor avea până la 1.000 de euro care erau reținute anterior de către Trezorerie.

Bani în plus pentru cei care încasează sub 1.500 de euro pe lună

 

Datorită acestei măsuri, cei care câștigă 22.000 de euro pe an nu vor trebui să plătească același IRPF ca cei care câștigă 34.000 de euro pe an. Departamentul Trezoreriei precizează că nu este vorba de o reducere a impozitului, ci de o ajustare pentru a "evita erorile care apar într-o anumită tranșă și pentru anumite situații familiale". Astfel, lucrătorii cu veniturile menționate mai sus vor avea cu până la 1.000 de euro mai mulți bani în numerar în cursul anului 2023, cifră care va scădea pe măsură ce salariul se apropie de plafonul de 35.000 de euro. Concret, vor beneficia de această reajustare cei ale căror venituri nu depășesc 1.500 de euro pe lună și cei care nu au dreptul la reduceri pentru familiile monoparentale.

Pe lângă reducerea venitului din muncă pentru salariile brute cuprinse între 15.000 și 21.000 de euro, care va însemna o reducere pentru 50% dintre lucrători și o economie de 1.881 de milioane de euro, guvernul a majorat cota minimă de impozitare pentru un contribuabil unic fără venituri din muncă, ceea ce va însemna o reducere pentru 50% dintre lucrători și o economie de 1.881 de milioane de euro; guvernul a majorat cota minimă de impozitare pentru un contribuabil unic fără venituri din muncă.

IRPF înseamnă „Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas“, care este abrevierea spaniolă pentru impozitul pe venitul personal. Este un impozit care se percepe pe veniturile obținute de persoanele fizice în Spania. Acesta include veniturile obținute din muncă, activități independente, investiții și alte surse. Rata IRPF variază în funcție de valoarea venitului obținut, ratele mai mari aplicându-se la niveluri mai ridicate de venit.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel