Spania. Românii din Valencia vor avea o biserică monument istoric din secolul al XV-lea

În urma discuțiilor și colaborării dintre Episcopia Catolică din Valencia și Parohia Ortodoxă Română “Sfântul Apostol și Evanghelist Matei”, biserica spaniolă a cedat românilor în concesiune pentru 50 de ani o biserică construită în secolul al XV-lea, în cartierul valencian Mislata.

Discuțiile pentru preluarea bisericii au început încă din februarie 2017 și, în prezent, românii au depus actele necesare obținerii avizelor pentru renovare.

Biserica urmează să fie renovată de membrii comunității românești și de către  parohie, devenind un lăcăș de cult ce va aparține pentru perioada concesiunii credincioșilor ortodocși și nu numai. Biserica este considerată monument istoric, românilor revenindu-le sarcina să o renoveze și să o întrețină pe toată durata concesiunii.

“Acest acord este un pas foarte important pentru românii din Valencia, pentru că vom avea o biserica, nu un spațiu renovat și transformat într-un lăcăș de cult. Îl vom avea pentru 50 de ani, nu vom mai plăti chirie și va fi în scurt timp un loc minunat pentru rugăciune“, a declarat părintele Gabriel Cojocaru, coordonatorul proiectului, pentru Știrile TVR.

„Prin biserica și-au găsit mulți români locuri de muncă, relaționând între ei. Aici s-au cunoscut unii cu alții și s-au ajutat“

 

Conform proiectelor deja depuse pentru aprobare către  autoritățile spaniole, biserica va fi gata în aproximativ 6 luni de la obținerea avizelor, în funcție și de susținerea comunității și a credincioșilor ortodocși din țară. În exterior va fi refăcut acoperișul iar în interior vor fi restaurați pereții și  decorați cu artă bizantin – ortodoxă. Pictorul coordonator va fi cunoscutul pictor român stabilit în zona Valenciei, Augustin Ghebaru,  renumit și pentru pictura altor lăcășuri de cult importante din Spania, fiind solicitat inclusiv de către  bisericile catolice spaniole.

Preotul Gabriel Cojocaru  slujește în Spania de peste 17 ani și spune că Biserica este a doua casă pentru români, acolo unde vin să se roage pentru mai bine, pentru a se căsători, boteza copiii sau petrece pe ultimul drum pe cei care pleacă dintre noi.

“Sper ca românii din Valencia să mă susțină și să fie alături de mine, deoarece toate costurile de renovare trebuie susținute de parohie și comunitatea românească”, spune părintele Cojocaru.

2. -imagine fara descriere- (biserica_valncia.jpg)

Întrebat ce ar transmite românilor care trec prin momente mai dificile în urmă restricțiilor din timpul pandemiei, părintele spune că  Nu trebuie să ne peierdem nădejdea și credința. Prin biserica și-au găsit mulți români locuri de muncă, relaționând între ei. Aici s-au cunoscut unii cu alții și s-au ajutat. Tot aici Dumnezeu îi ascultă prin rugăciune și îi ajută.”

Pentru cei care doresc să sprijine deschiderea bisericii ortodoxe românești din Valencia, pot afla amănunte pe adresa de email infogabriel65@gmail.com.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy