Spania relaxează condițiile de angajare pentru imigranți. Criza de personal provoacă disperare în Peninsula Iberică

Bogdan Bolojan / 27 iul 2022, 21:19
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Spania a adoptat o serie de măsuri menite să faciliteze angajarea migranților din cauza crizei acute de forță de muncă din peninsula Iberică. 

Spania a adoptat marţi o reformă care facilitează recurgerea la imigraţie, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare, printre care turismul şi agricultura, în pofida unei rate a şomajului ridicate, informează AFP.

Această reformă, aprobată de guvern, prevede ''mai multe măsuri de anvergură'' menite să ''încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură'', a dat asigurări ministrul spaniol al securităţii sociale José Luis Escriva, într-o conferinţă de presă.

Textul facilitează mai ales regularizarea imigranţilor fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani. Aceştia vor putea astfel ocupa în mod legal un loc de muncă sau beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.

Reformă și pentru studenții străiniReforma simplifică, de asemenea, accesul pe piaţa de muncă spaniolă pentru studenţii străini, care vor fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără obligativitatea de a fi trăit în prealabil trei ani în Spania.

În plus, noile norme favorizează reunificarea familială şi acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forţă de muncă, procedurile administrative care trebuie îndeplinite urmând a fi simplificate şi uniformizate.

Măsurile vor contribui şi la scăderea costurilor sociale şi economice pentru Spania, în prezent ridicate, a adăugat ministrul Escriva.

Spania, ce are o rată a şomajului de 13,65%, una dintre cele mai ridicate din zona euro, se confruntă de ani întregi cu o lipsă de forţă de muncă în anumite sectoare economice, precum HoReCa, agricultura, construcţiile sau transporturile. 

Spania țintește piața de muncitori din America Latină pentru că vorbesc deja spaniolă. Semnalul a fost deja dat

 

Cel mai probabil viitoarea țintă a Spaniei va fi reprezentată de muncitorii din America Latină care vorbesc deja spaniolă și s-ar putea integra mult mai ușor. Semnalul a fost deja dat de secretara de stat pentru cooperarea internațională, în urma unei declarații recente date chiar înainte de preluarea președinției semestriale a Consililiului UE de către Spania. 


În declaraţii acordate presei, secretara de stat spaniolă pentru cooperare internaţională, Pilar Cancela, a subliniat ''marea oportunitate'' pe care o are Spania de a fi ''interlocutorul preferenţial'' faţă de America Latină.

''Cred că America Latină este un tărâm al oportunităţilor. Spania nu ar fi ceea ce este fără America Latină şi, din punctul de vedere al cooperării pentru dezvoltare, cooperăm cu aceste ţări de peste 40 de ani'', a spus Cancela înaintea inaugurării la Santander a unui curs universitar de vară pe tema provocărilor preşedinţiei spaniole a Consiliului UE.

Vorbind despre aceste provocări, ea consideră ''fundamentale'' lupta pentru egalitate şi împotriva violenţei de gen şi ''privirea'' către America Latină.

''Cred că Spania şi Europa trebuie să fie (prezente) în America Latină. Acest binom biregional trebuie consolidat mai mult în 2023 în faţa blocului SUA, al Chinei sau al Rusiei'', a apreciat responsabila spaniolă. Ea speră că Europa va vedea această regiune ca pe o posibilitate de creştere economică, de investiţii sau de completare a strategiilor globale, întrucât ''orientarea Americii Latine echilibrează tabla de şah mondială''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0