Spania. Răsturnare de situație în cazul îngrijitoarei românce acuzată că a stors 340.000 de euro, în două luni, de la un octogenar

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Românca, pentru care judecătorii au pronunțat inițial o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru o presupusă înșelăciune de 340.000 de euro, a fost achitată. Femeia s-a dat drept însoțitoarea octogenarului, care în lunile aprilie și martie 2020, suferea de tulburări cognitive care îl împiedicau să ia decizii și a efectuat până la 160 de retrageri de numerar.

Femeia de origine română, care ar fi înșelat un pensionar cu 340.000 de euro, a fost condamnată inițial la șase ani de închisoare. Parchetul a cerut șase ani și șase luni de închisoare după ce ar fi înșelat astfel un octogenar din Plasencia (Cáceres) Spania. Potrivit rechizitoriului, femeia ar fi luat suma din contul bancar al victimei, profitând de vulnerabilitatea acesteia.

Tribunalul Provincial din Cáceres a achitat-o pe românca acuzată că a înșelat un bătrân din Plasencia cu 345.000 de euro, deoarece nu s-a dovedit că bătrânul a folosit banii obținuți prin diferitele retrageri pe care le-a făcut la banca sa.

 

„A trimis mii de euro în România, deși era șomeră”. O îngrijitoare româncă, mai bogată cu 340.000 de euro, în Spania

 

De asemenea, adaugă că nu s-a dovedit că inculpata, în perioada în care bărbatul a retras banii, știa că bătrânul suferea de un fel de demență și ar fi profitat astfel de această situație pentru a obține banii pe care ulterior a declarat că i-a pierdut.

Parchetul a cerut șapte ani de închisoare pentru inculpată și o amendă de 18 luni, cu o cotă zilnică de 12 euro, precum și plata unor despăgubiri de 345.000 de euro.

Spania. Răsturnare de situație în cazul româncei acuzată că a stors 340.000 de euro, în două luni, de la un octogenar

 

În rechizitoriul său, acuzarea a precizat că, la momentul evenimentelor, în martie și aprilie 2020, victima, un bărbat în vârstă de 81 de ani, "suferea de o deficiență cognitivă neprotejată, împrejurare care i-a afectat capacitățile intelectuale și volitive".

În cursul acestor luni, în care bătrânul a fost implicat în mai multe episoade ca urmare a acestei deteriorări, cum ar fi plimbarea prin oraș cu un aspirator în stare de alarmă, inculpata, cetățean român, a acționat "ca un însoțitor obișnuit" al victimei "cu intenția de a profita de situația sa".

Astfel, potrivit declarației procurorului, aceasta a solicitat și a obținut de la el livrarea unor sume mari de bani.

„A trimis mii de euro în România, deși era șomeră”

 

Potrivit mișcărilor din contul octogenarului, soldul de 366.072,56 euro existent la 5 martie 2019 a scăzut la 20.945,42 euro la 7 aprilie 2020, cu până la 160 de operațiuni de retrageri de numerar în sume mari, cuprinse între 200 și 18.000 de euro.

Aceasta a constatat că, odată obținuți banii, atât inculpata, cât și alți membri ai familiei sale "au trimis în România, în perioada septembrie 2019 - martie 2020, peste 8.000 de euro, în ciuda faptului că erau șomeri".

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în fața Camerei civile și penale a Înaltei Curți de Justiție din Extremadura. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel