Spania, prima țară din UE care ar putea oferi femeilor 3 zile de "concediu menstrual" pe lună

Andrei Itu |
Data publicării:

Recunoașterea unei perioade de concediu medical pentru acest motiv ar fi o premieră în UE. Proiectul de reformă ar urma să fie aprobat marțea viitoare, 17 mai 2022, în Consiliul de Miniștri.

Secretarul de stat pentru egalitate și violență de gen, Ángela Rodríguez, a anunțat încă din luna martie că vor fi luate noi măsuri pentru a sprijini sănătatea menstruală și reproductivă, inclusiv concediu medical pentru femeile care se recuperează după un avort.

Prin urmare, planul de reformă urmărește să reducă decalajul de gen. Acesta urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, mai exact marți, de către guvernul spaniol. „Dacă cineva are o boală cu astfel de simptome, se acordă o invaliditate temporară, așa că același lucru ar trebui să se întâmple și cu menstruația, permițând unei femei cu o perioadă foarte dureroasă să stea acasă”, a spus Angela Rodriguez pentru publicația de știri El Periódico.

Peste 50% dintre femei suferă de menstruație dureroasă, conform unui studiu

 

Rodriguez a citat un studiu, spunând că peste 50% dintre femei suferă de menstruație dureroasă. Aceasta a mai a declarat că, dacă ar fi adăugați la această cifră și adolescenții, statistic procentul ar urca până la 74%.

„Când problema nu poate fi rezolvată din punct de vedere medical, credem că este foarte sensibil să existe o invaliditate temporară asociată cu această problemă. Este important să clarificăm ce este o perioadă dureroasă; nu vorbim de un ușor disconfort, ci de simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră...”, a menționat Angela Rodriguez. 

Mai mult, Angela Rodriguez a subliniat că dacă avortul este dorit sau involuntar, femeile suportă efectele fizice și psihologice ale procedurii, iar reforma ar acorda femeilor "dizabilități temporare” pentru recuperarea și încetarea sarcinii.

„De aceea ni se pare de înțeles să propunem să existe acest concediu atâta timp cât situația se încadrează în cadrul sanitar care se folosește pentru dizabilități temporare, care să permită să fie acasă câteva zile după întreruperea sarcinii. Cred că este de bun simț și că poate ar fi trebuit să existe mult mai devreme”, a mai spus secretarul de stat pentru egalitate și violență de gen, Ángela Rodríguez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel