VIDEO - Spania. Mii de oameni în stradă după arestarea unui rapper condamnat pentru insulte aduse monarhiei

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
captura video South China Morning Post
captura video South China Morning Post

Câteva mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din Spania după arestarea, marţi, a unui rapper, condamnat la închisoare pentru insulte aduse monarhiei şi glorificarea violenţei, informează DPA.

Rapperul Pablo Hasel, pe numele său real Pablo Rivadulla Duro, a refuzat să se predea de bunăvoie autorităţilor şi s-a baricadat în interiorul universităţii din Lleida, un oraş din Catalonia, potrivit La Vanguardia.

Hasel este cunoscut în Spania pentru versurile sale radicale.

În timpul acţiunilor de protest de marţi seară, au existat altercaţii între demonstranţi şi poliţie în oraşe precum Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca şi Girona.

În centrul Barcelonei, protestatarii - circa 2.000 potrivit estimărilor apărute în presă - au incendiat, printre altele, containere de gunoi.

Demonstranţii au înălţat baricade stradale şi au aruncat cu pietre, sticle şi petarde înspre forţele de ordine, scandând sloganuri precum ''Libertate pentru Pablo Hasel'' şi ''Moarte regimului spaniol''.

Un tânăr protestatar a suferit o rană gravă la ochi, a relatat La Vanguardia.

Anterior, în aceeaşi zi, forţele de ordine au dispersat câteva zeci de studenţi care au încercat să împiedice arestarea rapperului baricadat în universitate.

Muzicianul a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru versuri care aduceau insulte monarhiei şi glorificau violenţa.

În versurile sale, Hasel l-a făcut ''hoţ'' pe fostul rege Juan Carlos I, care a plecat din Spania să locuiască la Abu Dhabi, în urma unor acuzaţii de corupţie. Creaţiile rapperului conţin de asemenea fantezii violente despre politicieni conservatori.

Condamnarea lui Pablo Hasel a stârnit controverse în Spania, guvernul de stânga anunţând schimbări legislative pentru a evita astfel de sentinţe în viitor.

Cu toate acestea, modificările vor veni prea târziu pentru a mai putea fi aplicate în cazul rapperului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel