Spania. Doi români care au strâns aproximativ 200.000 de euro din jefuirea azilurilor de bătrâni au fost arestați

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania. Doi români dintr-un grup infracțional care a jefuit șase aziluri de bătrâni din Galicia au fost arestați
Spania. Doi români dintr-un grup infracțional care a jefuit șase aziluri de bătrâni din Galicia au fost arestați

Grupul infracțional acționa în azilurile de bătrâni din Spania, de unde furau bijuteriile victimelor în timp ce acestea dormeau și le topeau într-un atelier clandestin.

Trei plângeri provenite din aziluri de bătrâni din provincia Lugo au declanșat o operațiune judiciară care s-a încheiat cu arestarea a doi membri ai unui grup infracțional care se ocupa cu jefuirea azilurilor de bătrâni din întreaga Spanie.

 

Doi români au fost arestați pentru furt de bijuterii

 

Garda Civilă a informat marți că doi bărbați, cetățeni români, au fost arestați și acuzați de 38 de jafuri în aziluri de bătrâni din întreaga țară, inclusiv cinci în centrele din Galicia. 

Operațiunea a început în urmă cu un an și a fost închisă săptămâna aceasta. Douăsprezece luni de muncă, condusă de unitatea de poliție judiciară din Lugo și de Tribunalul de primă instanță și de instrucție nr. 1 din Monforte de Lemos, au servit la găsirea responsabililor pentru aproape 40 de jafuri în toată Spania.

 

Șase orașe din Galicia au fost afectate de furturi

 

Operațiunea Kosmima, așa cum a fost denumită de Benemérita, a început după ce poliția a aflat de trei jafuri comise în luna noiembrie a anului trecut în interiorul unor cămine de bătrâni situate în localitățile Quiroga, Guntín și Ferreira de O Valadouro din provincia Lugo. În timpul anchetei, hoții au fost acuzați și de agresiuni în alte trei locuințe din Galicia, situate în Ribadeo, A Coruña și Vigo.

După ce au dezactivat sistemul de iluminat din exteriorul locuințelor, presupușii autori au pătruns în interior prin ferestrele care dau acces la birouri, folosind un obiect ascuțit pe post de pârghie. Odată intrați, au sustras seifurile rezidenților, banii, bijuteriile și dosarele cu documente personale ale acestora.

Acest tip de activitate infracțională a generat o mare alarmă socială în rândul locuitorilor din zonă și al rezidenților căminelor de bătrâni vizate de asalturi, în special în cazul căminului de bătrâni din O Valadouro (Lugo), unde autorii au furat, printre altele, dosarele și documentele de identitate ale rezidenților, potrivit Guardia Civil.

 

Hoții au topit bijuteriile și le-au transformat în lingouri

 

Potrivit anchetei, este posibil ca persoanele arestate să fi avut baza de operațiuni în orașele Mejorada del Campo și Getafe, locuri de unde se deplasau pentru a comite jafurile. Aceștia parcurgeau sute de kilometri într-o singură zi, iar după ce se întorceau cu prada,topeau bijuteriile în locuința unuia dintre deținuți, unde acesta avea un atelier, iar odată obținute lingourile de aur, le trimiteau în țara lor natală. 

Aceștia planificau fiecare jaf cu suficient timp înainte pentru a se sustrage controalelor de securitate și a evita să fie descoperiți. Își făceau deplasările de la domiciliul lor, călătorind în cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii pe întreg teritoriul național, folosind vehicule de aceeași marcă și model, dintre care trei au fost confiscate de Garda Civilă, fiind proprietatea unor terțe persoane fără legătură cu faptele.

 

Grupul infracțional avea un plan foarte bine pus la punct

 

Odată ajunși în apropierea reședințelor, aceștia au petrecut noaptea în interiorul vehiculului și au observat măsurile de securitate, programul medicilor, prezența poliției și factorii externi din jurul reședințelor.

În momentul agresiunii, aceștia parcau vehiculul la câțiva kilometri distanță pentru a nu trezi suspiciuni. Hoții se deplasau pe jos către clădirile pe care le marcaseră anterior ca ținte și forțau ferestrele cu ranga, reușind să intre în birourile directorilor.

Acolo se aflau de obicei seifurile și obiectele mai personale ale rezidenților, din care furau bijuterii și bani, conform presei spaniole.

 

Agresorii: metodici și foarte profesioniști

 

Ca măsuri de securitate, gruparea își ascundea fețele și purta mănuși, totul pentru a nu lăsa urme în locurile în care comitea jafurile, dezactiva sistemele de iluminat public, avea mobilitate geografică pe întreg teritoriul național și în țara vecină Franța, luând în considerare chiar și posibilitatea de a se muta în Portugalia, pentru a-și extinde aria de acțiune.

La stabilirea comunicațiilor în cursul jafului, aceștia au folosit numere de abonat cu cartele pe numele unor terțe persoane care nu aveau legătură cu grupul, limitând apelurile primite și efectuate între cei doi atacatori, ceea ce ar fi făcut inițial imposibilă identificarea directă a acestora.

Înainte de începutul verii, a fost detectată o creștere a activității grupului, care a comis șase atacuri în aceeași săptămână în locuri atât de îndepărtate precum Lleida, Zaragoza, Sevilla, Malaga și Ciudad Real, încetând ulterior activitatea infracțională și mutându-se în casa familiei lor din zona Levante din Valencia. Aceștia au rămas acolo în timpul verii, reluându-și activitatea infracțională la începutul lunii septembrie a acestui an.

 

Hoții au avut un profit de aproximativ 200.000 de euro din jafuri

 

Prima fază a operațiunii a avut loc vinerea trecută în localitatea Getafe (Madrid), când au fost arestați doi cetățeni români, de 33 și 42 de ani, care se întorceau de la comiterea a două jafuri în cămine de bătrâni din provincia Granada, explică Garda Civilă în comunicatul său.

În timpul inspecției vehiculului, au fost confiscate, ascunse în cinci șosete, bani și bijuterii din locuințele jefuite, două picioare de capră și terminale mobile folosite pentru a sparge geamul și a purta conversații în timpul jafului. În portbagaj, printre hainele și obiectele personale, au fost găsite hainele folosite pentru a comite agresiunile.

În total, au fost soluționate 38 de infracțiuni de furt calificat din interiorul căminelor de bătrâni, patru infracțiuni de Fals în înscrisuri publice și uzurparea de calități civile și două infracțiuni contra siguranței rutiere, fapte comise în perioada noiembrie 2021 - octombrie 2022.

Profitul raportat la comiterea jafurilor s-ar ridica la o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro, între banii cash și bijuteriile furate. Marți dimineață, ei au fost predați Tribunalului din Getafe (Madrid), care a dispus arestarea preventivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel