Spania. Comunitatea românească din Cabanes se coagulează în cadrul unei asociații culturale

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Grupul românilor din Cabanes își propune să faciliteze contactul între românii care locuiesc în acest oraș spaniol, să ofere sprijin în procedurile birocratice și să promoveze cultura și educația. La evenimentul de lansare au participat reprezentanți politici și instituționali ai Consulatului României.

Au trecut aproape două decenii de când Andrei Belei a plecat din România pentru a-și construi viitorul în Cabanes. De la sosirea sa în 2003 și până în prezent, societatea s-a schimbat, iar comunitatea românească stabilită în acest oraș din Castellón s-a distanțat treptat.

Belei regretă că înainte toată lumea se cunoștea, dar acum situația este diferită. Cu scopul de a facilita contactul între conaționalii din țara Uniunii Europene, de a oferi sprijin în demersurile administrative sau birocratice și de a promova diseminarea culturii românești, sâmbăta aceasta a avut loc inaugurarea Asociației Culturale Române din Cabaneș. La eveniment au participat diverși reprezentanți politici și instituționali.

Spania. Comunitatea românească din Cabanes se coagulează în cadrul unei asociații culturale

 

În prezent, în Cabanes locuiesc 350 de persoane de naționalitate română, potrivit președintelui asociației culturale Andrei Belei. Ținând cont de faptul că recensământul orașului este de aproximativ 3.000 de locuitori, românii care trăiesc în această comună ar reprezenta 12% din populația sa.

Andrei a fost unul dintre primii români care au ajuns în Cabanes și în tot acest timp a întâmpinat mai multe dificultăți în ceea ce privește procedurile birocratice. Din acest motiv, odată cu inaugurarea asociației, scopul este de a acoperi această nevoie a grupului. În acest scop, ei beneficiază de sprijinul Consulatului României din Castellón de la Plana, care va asigura informarea celor care au nevoie de ajutor în procedurile administrative.

Prin crearea acestei asociații, nu se urmărește doar un sprijin administrativ, ci pentru președintele Andrei Belei este esențial ca aceasta să aibă și o componentă culturală. Printre activitățile pe care le va desfășura entitatea se numără cursuri de limbi străine pentru cei care doresc să-și consolideze cunoștințele de limba română și spaniolă.

------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel