Spania. Carnea provoacă dezbateri aprinse în ţara jambonului. "Atac împotriva agricultorilor"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Creşterea vitelor în regim intensiv şi impactul acestui sector asupra mediului au creat o adevărată dezbatere politică în Spania, primul consumator de carne din Europa.

 

Problema apare pe fondul diviziunilor existente în interiorul coaliţiei aflate la putere, transmite AFP, citată de Agerpres. Ministrul Consumului, Alberto Garzón, a fost cel care a dat semnalul de alarmă asupra a ceea ce acesta a numit supraproducţia de carne din ţara sa, într-un interviu publicat, după Crăciun, în cotidianul britanic "The Guardian".

În plus, el a adăugat că în Spania acest subiect a fost mult timp unul "tabu".

Garzón, de profesie economist, are în vedere în special fermele uriaşe, în care sunt crescute vitele. Acestea se înmulțesc într-un ritm accelerat în Spania.

Companiile de acest tip "găsesc un sat într-o zonă de populată a Spaniei şi pun acolo 4.000, 5.000 sau chiar 10.000 de capete de vite. Acestea poluează solul, poluează apa, şi apoi exportă această carne de calitate inferioară care provine de la animale maltratate", a adăugat Garzón.

 

"În Spania nu există animale maltratate"

 

Declaraţiile lui Garzón, liderul formaţiunii Izquierda Unida (IU), aliată cu partidul socialist spaniol (PSOE) în cadrul coaliţiei guvernamentale, au provocat reacții aprinse din partea asociaţiilor crescătorilor de animale, cum este de exemplu UPA (Uniunea Micilor Agricultori).

"În Spania nu există animale maltratate", precizează UPA, denunţând o serie de "minciuni" şi "exprimări nepotrivite", care ar putea avea "efecte catastrofale asupra exporturilor spaniole".

Este vorba de un "atac împotriva agricultorilor" şi "împotriva imaginii Spaniei", a reacţionat, la rândul său, liderul opoziţiei Pablo Casado (Partidul Popular). 

În faţa acestui val de critici, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez, a vorbit de "o opinie personală" a ministrului Consumului. Executivul "susţine creşterea animalelor, care contribuie la economie, asupra exporturilor noastre", a subliniat Rodriguez.

Alberto Garzón a provocat, încă din luna iulie, panică în interiorul Executivului denunţând "supraconsumul" de carne din Spania. 

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), sectorul cărnii din Spania reprezintă aproximativ 2,5 milioane de locuri de muncă directe şi indirecte, printre care se numără și numeroși români. În plus, exporturile sunt de aproape nouă miliarde de euro, scrie Agerpres.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel