Scumpirile în lanț sărăcesc băncile de alimente din Spania: „Mâncatul nu ar trebui să fie un lux”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Scumpirile în lanț sărăcesc băncile de alimente din Spania: „Mâncatul nu ar trebui să fie un lux”
Scumpirile în lanț sărăcesc băncile de alimente din Spania: „Mâncatul nu ar trebui să fie un lux”

În fiecare an, zeci de voluntari din Spania adună provizii pentru băncile de alimente. Peste un milion de oameni beneficiază de produsele din aceste depozite, cum ar fi carne la conservă, fructe sau legume. Însă situaţia actuală la nivel global şi-a pus amprenta asupra iniţiativei: oamenii au început să doneze din ce în ce mai puţine produse. Colectarea va dura până pe şase decembrie, iar organizatorii speră să adune totuşi o cantitate suficientă pentru toţi beneficiarii. 

„Mâncatul nu ar trebui să fie un lux” e sloganul organizatorilor, dar şi al voluntarilor, potrivit Observator. An de an, oamenii care vor să-i ajute pe cei mai puţin norocoşi se adună la magazinele alimentare pentru a colecta produsele donate. 

„Sunt atâţia oameni care au nevoie de ajutor şi nu e ca şi cum eu aş avea mai mult, dar tot e ceva...mai ales când totul este scump, atât de scump”.

Situaţia actuală atât a Spaniei, cât şi a întregii lumi îi îngrijorează pe organizatori. Creşterea semnificativă a preţurilor la produsele esenţiale s-a văzut chiar în numărul donaţiilor înregistrate până acum. 

„Situaţia economică recentă şi nesigură înseamnă că oamenii au din ce în ce mai puţini bani pentru a dona şi sunt din ce în ce mai speriaţi de ceea ce urmează să se întâmple. O persoană care obişnuia să doneze cinci produse, acum donează trei, iar asta plus inflaţia înseamnă că băncile alimentare vor cumpăra, cu aceeaşi sumă, mai puţine produse care urmează să fie distribuite”.

 

Donaţii de peste 4,5 milioane de kilograme de mâncare anul trecut

 

Anul trecut, au fost donaţii de peste 4,5 milioane de kilograme de mâncare: respectiv legume, fructe, conserve cu carne, lapte sau ulei. 

„Am un băiat în vârstă de patru ani şi o fată de şapte ani şi situaţia chiar este grea. Mulţumită lor, a ajutorului lor, putem primi cereale şi mâncare, care sunt, de fapt, elementele de bază ale vieţii de zi cu zi”.

Federaţia Spaniolă a Băncilor de Alimente spune că, anual, peste 1,3 milioane de persoane se bucură de produsele donate în cadrul acestei iniţiative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel