Spania renunţă la purtarea măştii în aer liber. Certificatul verde, eliminat la intrarea în baruri şi cluburi de noapte

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Masca, obligatorie în spațiul liber
Masca, obligatorie în spațiul liber

Spania a ridicat obligativitatea purtării măştii în aer liber, în timp ce numărul de cazuri de infecţii cu COVID-19 continuă să scadă semnificativ şi unii dintre cetăţeni continuă să poarte măşti pentru a se proteja, relatează joi Reuters.

Rata de infectare la nivel naţional s-a înjumătăţit în trei săptămâni, scăzând la 1.692 de cazuri miercuri, de la un vârf de 3.397 de cazuri la 100.000 de locuitori pe 17 ianuarie, determinând autorităţile din întreaga ţară să reducă restricţiile.

Măştile sunt în continuare obligatorii în spaţii închise şi în transportul public, dar aproape toate regiunile din Spania au eliminat cerinţa de a prezenta un certificat sanitar pentru a intra în baruri şi cluburi de noapte. 

Și în Italia, Guvernul a renunțat la obligativitatea purtării măștii în aer liber.

 

Italia renunță la mască, în exterior: Iată de când s-ar putea elimina obligația purtării măștii și în interior

 

Ordonanța privind obligativitatea purtării măștii în aer liber, pe teritoriul Italiei a expirat, pe 10 februarie, iar Guvernul a decis să elimine obligația, astfel că de mâine, în toată Peninsula, oamenii vor putea ieși pe stradă fără mască. Măștile de interior vor fi, în continuare, obligatorii pentru o vreme. Iată când s-ar putea renunța și la această măsură.

Introdusă la 31 ianuarie 2020 de premierul Giuseppe Conte, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori. Mai exact, ultimele trei prelungiri au fost decise în aprilie, iulie și decembrie 2021 de premierul Mario Draghi. În ultimul caz, a fost necesară de o lege în Parlament pentru a reglementa caracterul excepțional al situației pandemice care, însă, s-ar putea încheia în curând.

Odată cu ordinul ministrului Speranza, obligația de a purta măști în interior expiră la 31 martie, dată la care se va încheia și starea de urgență (dacă nu se acordă alte prelungiri).

Totul se învârte în jurul expirării stării de urgență, care în acest moment este fixată pentru 31 martie, după ce a fost prelungită in extremis de la 31 decembrie. Intenția, având în vedere celelalte politici ale guvernului, este de a urmări o normalizare a situației. În urmă cu câteva zile, Draghi a declarat că Palazzo Chigi va elabora un calendar cu datele de expirare a diferitelor restricții încă în vigoare. Deocamdată, nu există nicio urmă a acestui lucru.

 

 De când s-ar putea elimina Italia obligația purtării măștii și în interior

 

Ordonanța semnată de ministrul Speranza merge și ea în această direcție: de la 11 februarie nu se mai folosesc măști în aer liber, indiferent de culoarea regiunii (încă o dovadă că sistemul este acum aproape complet inutil). Este în continuare obligatorie purtarea permanentă a echipamentului individual de protecție și, mai ales, purtarea acestuia în caz de aglomerație. Așa cum, de fapt, a fost întotdeauna cazul, chiar și înainte ca obligația să fie reintrodusă în zona albă în aer liber. Pentru guvern, acesta este un pas important pentru a comunica direcția în care se îndreaptă: o revenire la normalitate. Deși indicatorii pandemiei Covid sunt în scădere, cifrele sunt încă foarte mari, în special numărul de decese.

În aceeași măsură a ministrului Sănătății, este stabilită o altă dată: "Până la 31 martie 2022, pe întreg teritoriul național este obligatorie purtarea dispozitivelor de protecție respiratorie în spațiile închise, altele decât locuințele private". Obligația de a purta o mască în interior este prelungită până la sfârșitul lunii martie, când expiră starea de urgență. Acest lucru nu înseamnă că de la 1 aprilie vom putea uita de măști pentru totdeauna, dar în acest moment, pentru guvern, este un posibil punct de cotitură. Dacă această așteptare va fi confirmată sau nu, o vor spune cifrele din următoarele săptămâni. Restricțiile vor fi relaxate numai dacă datele o permit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel