Spania angajează 246.000 de străini. De luni se schimbă regulile: „Un sector cu puține stimulente!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Spania va angaja sute de mii de dulgheri, electricieni și zidari din străinătate. Executivul promovează, împotriva criteriilor sindicatelor, ca firmele să aducă contingente de muncitori în construcții.

Companiile spaniole vor găsi mai ușor ca niciodată să angajeze muncitori în construcții din străinătate. De luni, 31 octombrie, catalogul ocupațiilor greu de acoperit, o listă care include profilul profesioniștilor care, teoretic, nu există în Spania, va fi extins cu 31 de meserii, toate legate de construcții. Cu ani în urmă, autoritățile recunoșteau doar lipsa de personal pe nave, a sportivilor și antrenorilor profesioniști. Acum, va include zidari, maiștri în construcții, dulgheri, sudori, electricieni, instalatori, operatori de stivuitoare, instalatori de sisteme de hidroizolație și multe alte meserii din domeniul construcțiilor. Profiluri care, potrivit companiilor din sector și analizei Executivului, sunt insuficiente în Spania.

Decizia nu are sprijinul sindicatelor. Ministerul Muncii vede măsura cu „scepticism”, deși o va studia.

Italia. Un patron român s-a „îmbogățit” cu 830.000 euro, după ce și-a adus 92 muncitori să lucreze la negru: Sechestru pe casă, conturi și pe iaht

 

246.000 de noi locuri de muncă

 

Această decizie de angajare a sute de mii de profesioniști în construcții din străinătate face parte din Planul de redresare, strategia pentru care se vor distribui 140.000 de milioane de euro din fonduri europene pentru atenuarea crizei provocate de pandemie.

Unul dintre angajamentele strategice ale planului spaniol este de a investi în lucrări civile și în construcția și reabilitarea locuințelor pentru a le face mai eficiente energetic. Aceste activități, conform previziunilor inițiale, vor genera 246.000 de noi locuri de muncă, „un volum mai mare din forța de muncă disponibilă în prezent în Spania”, potrivit raportului la care a avut acces cotidianul El Pais în care Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor și Transportul justifica propunerea.

2. -imagine fara descriere- (spania-angajeaza-246-000-de-straini-in-domeniul-constructiilor--de-luni-se-schimba-regulile-un-sector-cu-putine-stimulente-2.jpg)

Textul afirmă că rata de execuție a fondurilor „trebuie promovată și accelerată în continuare” și că lipsa lucrătorilor „poate periclita progresul investițiilor la ritmul necesar”.

Belgia. Muncitori români neplătiți, alungați cu forța de patron după ce au refuzat să plece: „Nu vrem ca acest caz să fie acoperit”

 

„De ce să te antrenezi într-un sector care nu poate garanta un loc de muncă mai mult de doi ani?”



Formal, Ministerul Transporturilor a propus includerea ocupațiilor în sectorul construcțiilor, deși ministrul Migrației, José Luis Escrivá, este cel care promovează inițiativa. 

Sindicatele îl critică pe ministrul Escrivá pentru „lipsa de dialog” pe această temă. „Suntem în cel mai rău moment al dialogului social privind migrația din 2004”, susține José Antonio Moreno, un reprezentant al unui sindicat.

Lista meseriilor, care include și tencuitori, operatori de macara sau stivuitori, este de așteptat să fie aprobată luni la Comisia Delegată pentru Afaceri Economice.

Nu sunt destui zidari sau sudori în Spania? Surse guvernamentale asigură că există un număr semnificativ de posturi vacante care nu sunt acoperite deoarece necesită o calificare foarte specifică. Ministerul Muncii clarifică că nu este o problemă larg răspândită. Sindicatele, la rândul lor, insistă asupra condițiilor proaste de muncă oferite de sector.

3. -imagine fara descriere- (spania-angajeaza-246-000-de-straini-in-domeniul-constructiilor--de-luni-se-schimba-regulile-un-sector-cu-putine-stimulente-3.jpg)

Potrivit lui Adrián Todolí, economist și profesor de Dreptul Muncii la Universitatea din Valencia, „lipsa profesioniștilor în construcții se explică mai ales prin instabilitate, condiții și necesitatea unei pregătiri foarte specifice care necesită o anumită investiție. Este un sector cu puține stimulente. Mulți oameni sunt angajați în ciclurile expansive și mulți oameni sunt concediați când activitatea încetinește. De ce să te antrenezi într-un sector care nu poate garanta un loc de muncă mai mult de doi ani?”.

„Ne chinuim până apune soarele”. Muncitorii români din Suedia, exploatați pe câmpurile agricole: „Ne este prea frică să facem plângeri”

 

Spania nu a reușit să formeze și să facă atractive meseriile din construcții

 

Spania, sunt de acord mai multe studii publicate în ultimii ani, nu a reușit să formeze și să facă atractive aceste profesii. Raportul ministerial indică faptul că ritmul în execuția Planului de redresare este „poate” legat de comportamentul modest al angajării în construcții. Și oferă câteva date: în al doilea trimestru al anului 2020, ocuparea forței de muncă în acest sector a crescut cu 1,01% în termeni anuali, cu mult sub creșterea medie a ocupării totale (4,05%).

Pe de altă parte, cei angajați în construcții au ajuns la 1,34 milioane de muncitori în acel trimestru, cea mai mare cifră din ultimii 11 ani, dar departe de cei 2,7 milioane din 2007. Totuși, potrivit datelor din Sondajul Populației Active (EPA) în în al doilea trimestru al anului 2022, în acest sector sunt 42.200 de șomeri de naționalitate străină.

Presa italiană: "Românii nu mai vor la muncă în Italia. E o prăbușire. Caută condiții mai bune"

 

Ministrul Migrației crede că măsura va pune capăt blocajelor de pe piața muncii


Inițiativa este în concordanță cu politica promovată de Escrivá de a favoriza migrația legală, ordonată și sigură, punând, în același timp, capăt blocajelor de pe piața muncii. Principala piatră de hotar a lui Escrivá în materie de migrație a fost reforma, în această vară, a Regulamentului de imigrare prin care a facilitat angajarea lucrătorilor din străinătate și cu care a deschis calea pentru ca imigranții care se află deja în Spania să-și obțină actele mai ușor.

De atunci, reforma a implicat o ciocnire cu sindicatele care l-au acuzat pe ministru că a rupt dialogul social. Acum, regretă din nou fondul și formele. „Este o decizie unilaterală. În toate spațiile în care avem vot, vom vota împotrivă”, susține secretarul pentru Afaceri Internaționale și Cooperare al CC OO, Cristina Faciaben. Ana María Corral, șefa Departamentului de migrație al UGT, susține că mai important decât extinderea catalogului de meserii este revizuirea acestuia: „Vrem să analizăm ce alte modalități există pentru a măsura nevoile pieței muncii și în ce măsură forța de muncă locală poate contribui la completarea acestor lacune”.

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv             

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel