Spania. Muncitori români, exploatați de conaționali: Forțați să muncească în condiții subumane, inclusiv minori

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania. O bandă care exploata cetățeni români pentru muncă agricolă a fost prinsă / Foto: Unsplash
Spania. O bandă care exploata cetățeni români pentru muncă agricolă a fost prinsă / Foto: Unsplash

Poliția națională a desființat la Sevilla o organizație dedicată exploatării cetățenilor români, care erau forțați să muncească la țară în condiții subumane. 

În total, zece persoane au fost arestate, dintre care două pentru trafic de persoane, șapte pentru documente false și una pentru ședere ilegală. Operațiunea a avut loc în orașele Tocina și Alcalá de Guadaíra, Spania.

Potrivit poliției, toți suspecții făceau parte dintr-o organizație criminală care se ocupa de înșelarea cetățenilor din alte țări, în special din România, cu promisiuni false privind un loc de muncă bine plătit în Spania. Odată ajunși în Spania, aceștia le-au luat documentele originale și le-au înlocuit cu unele false, exploatându-i pentru munca agricolă și ținându-i în condiții subumane.

 

Lideri ai organizației sunt un bărbat și o femeie de naționalitate română

 

Evenimentele au avut loc în octombrie anul trecut, când Poliția Națională a primit mărturia unei posibile victime. După ce au efectuat propriile investigații, agenții au descoperit existența unui grup de persoane, condus de un bărbat de naționalitate română, care, în fiecare dimineață, lua un număr mare de persoane și le ducea la o fermă agricolă situată în Alcalá de Guadaira pentru a efectua lucrări agricole la o fermă unde își desfășura activitatea principalul suspect.

Atunci când au reușit să adune suficiente dovezi privind comiterea de infracțiuni, agenții aparținând Unității Centrale pentru Rețele de Imigrație ilegală și Fals documentar (UCRIF) din cadrul Poliției Naționale au efectuat o inspecție comună cu Inspectoratul Provincial de Muncă din Sevilla la ferma din Alcalá de Guadaira.

În urma inspecției, au fost identificate 74 de persoane. Șapte dintre aceștia, de naționalitate română, aveau asupra lor documente false, fapt pentru care au fost arestați pentru infracțiunea de fals documentar, un bărbat de naționalitate lituaniană a fost arestat pentru ședere ilegală în țară, iar în cele din urmă au fost arestați pentru infracțiunile de trafic de persoane și fals documentar cei doi lideri ai organizației, un bărbat și o femeie de naționalitate română.

 

Poliția a găsit mai mulți minori care erau exploatați

 

Liderii organizației păstrau în posesia lor documentele originale ale persoanelor pe care le exploatau prin muncă, dar și documentele falsificate pentru a le păstra în posesia lor. 

La momentul controlului, patru minori exploatați la munci agricole au fost găsiți cu documente false pentru a fi făcuți să treacă drept adulți. Dintre cele patru minore, doar una dintre ele nu avea membri ai familiei în Spania care să aibă grijă de ea, astfel că agenții au activat protocolul MENA, transferând-o într-un centru pentru minori neînsoțiți.

De asemenea, doi bărbați români au fost eliberați din organizația criminală care îi exploata ca victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă. Judecătorul a dispus încarcerarea provizorie a liderului organizației, conform presei spaniole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel