Spania. Guvernul de la Madrid introduce noi RESTRICŢII pentru anumite zone cu incidenţă de infectare: "Ni se pare important să luăm o măsură mai drastică"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Guvernul Ayuso adoptă noi restricții „în ceea ce privește mobilitatea oamenilor” începând din acest weekend, scrie cotidianul El Pais.

Guvernul Madridului va înăspri măsurile în acest weekend pentru a încerca să controleze al doilea val de coronavirus, în condiţiile în care pacienții infectaţi ocupă deja unul din cinci paturi de spital in comunitate.

Ministrul adjunct al Sănătății, Antonio Zapatero, a declarat într-o conferință de presă că „trebuie să acționăm cât mai curând posibil” și a precizat că, începând din acest weekend, vor exista noi decizii care vizează „restrângerea mobilității și concentrării oamenilor".

„Ni se pare important să luăm o măsură mai drastică, care să fie în concordanță cu ceea ce oamenii pot înțelege ca închidere selectivă în funcție de zonele cu o incidență mai mare, atât în ​​capitală, cât și în regiune, a mai aadăugat vice-consilierul. Anunțul vine a doua zi după încheierea dezbaterii cu privire la starea regiunii, în timpul căreia președintele, Isabel Díaz Ayuso, nu a făcut nicio aluzie la posibilele măsuri.

Zapatero nu a specificat ce zone sau localități pot fi limitate din weekend. Potrivit celui mai recent raport de supraveghere epidemiologică al covidului, publicat pe 8 septembrie, incidența medie a bolii în ultimele 14 zile în Comunitatea Madrid este de 528,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Municipalitatea cu cea mai mare incidență este Parla, cu 876,1, urmată de Alcobendas, cu 766,4, și Fuenlabrada, cu 717,6. În capitală, cele mai afectate districte sunt Puente de Vallecas cu 1.043,4, Usera cu 964,1 și Villaverde cu 918,5.

Întrebat dacă restricţiile implică închiderea activității hoteliere sau a școlilor, Zapatero nu a clarificat nimic, cu excepția faptului că măsurile care trebuie luate vor fi luate și că acestea urmează să fie stabilite.

Atât Zapatero, cât și Elena Andradas, directorul general al Sănătății Publice, au subliniat necesitatea finalizării carantinelor și gradul ridicat de neconformitate care se înregistrează. 

Legislația din Madrid "are în vedere obligația de a respecta izolarea atunci când o persoană este confirmată pozitiv", a spus Andradas, care a mai adăugat că ar putea fi posibilă „notificarea directă în scris a necesității de a respecta izolarea prin Ordinul sanitar 668”. „În caz de neconformitate, acest lucru ar putea aduce sancțiuni pentru nerespectarea măsuri de izolare”.

În acest sens, Zapatero a explicat că a cerut Ministerului Sănătății să reducă de la 14 la 7 zilele în care un contact trebuie izolat ca măsură de precauție. Criteriile pentru propunerea carantinelor de șapte zile sunt, a spus Zapatero, „sanitare”. „Deja în ultimele săptămâni perioada de infectivitate a virusului merge în primele șapte zile; acest fapt este contemplat de mulți specialiști. Franța și Germania o iau în considerare și ministerul salută acest lucru ca o posibilitate ”, a explicat el.

Zapatero a raportat, de asemenea, că clasele de carantină din centrele de învățământ din Comunitatea Madrid se ridică la 178, „ceea ce reprezintă 0,5% din total, deoarece avem în total 35.000 de săli de clasă”. Prima săptămână de întoarcere la școală a dus la un total de 26 de clase izolate de pozitive. În plus, există un focar la o grădiniță din capitala Madrid, al cărei nume nu a fost precizat, cu cinci cazuri la copiii cu vârsta cuprinsă între unu și trei ani. 

„În aceeași școală a fost detectat un al șaselea caz, dar nu asociat”, a subliniat Andradas, care s-a asigurat că grupurile cu bule „sunt sigure” și că infecțiile nu apar în sălile de clasă, ci în case. Zapatero a subliniat că datele vor fi actualizate în fiecare săptămână și că cifrele actuale „se încadrează în previzibil”, cu 1,2 milioane de studenți și peste 70.000 de profesori.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel