Spania: Guvernul dă un ULTIMATUM Madridului pentru implementarea carantinei

Andreea Cosma |
Data publicării:

Monitorul Oficial al Statului spaniol a publicat joi dimineață, o rezoluție de sănătate cu acordul încheiat miercuri, cu o majoritate în Consiliul interteritorială al Sistemului Național de Sănătate, care include izolarea perimetrului din Madrid și alte 9 orașe din Comunitate și limitările de programe și capacități. Potrivit Ministerului Sănătăţii, "ordinul a fost notificat miercuri seara comunităților autonome, care sunt competente pentru executarea acestuia, și nu necesită o nouă publicație în BOE (Boletín Oficial del Estado - n. red) pentru a fi efectivă", astfel încât termenul limită pentru aplicarea restricțiilor, care conform Guvernului sunt obligatorii, este de 48 de ore, notează El Pais.

Există o bătălie juridică între Guvern și Comunitate cu privire la obligația de a respecta rezoluția. Potrivit unui raport al Procurorului General al Statului, acesta este obligatoriu. 

„Norma aplicabilă după voturile Consiliului interteritorial al Sistemului Național de Sănătate (CISN)”, analizează raportul profesiei de avocat, „este articolul 151 din Legea 40/2015 privind regimul juridic al sectorului public, care reglementează această chestiune pentru toate conferințele sectoriale”.

Și adaugă: „Această lege indică faptul că acordurile vor lega toate comunitățile autonome, chiar dacă votează împotriva, dacă statul exercită competențe de coordonare, așa cum este cazul”.

 

Guvernul acordă 48 de ore pentru implementarea restricţiilor

 

Comunitatea Madrid, care a refuzat, miercuri, să respecte ordinele ministerului , a anunțat în această dimineață că studiază cu consilierul general al regiunii ce să facă în mod legal cu rezoluția Consiliului interteritorial: „Acest Consiliu nu poate impune nimic”. a declarat președintele Comunității din Madrid, Isabel Díaz Ayuso, într-un interviu pe EsRadio. Guvernul a anunțat, la rândul său, că acordă Madridului 48 de ore pentru ca limitările să fie eficiente. Președintele regional a mai dezvăluit că Poliția va putea accesa datele de sănătate publică din Madrid pentru a controla carantinele

Guvernul susține că poate impune măsurile la Madrid în baza articolului 151 din Legea regimului juridic al sectorului public, din 2015. Acest precept reglementează respectarea acordurilor conferințelor sectoriale, în acest caz Comisia interteritorială pentru sănătate. Astfel, reglementează că „atunci când administrația generală a statului exercită funcții de coordonare, în conformitate cu ordinea constituțională de repartizare a competențelor domeniului material respectiv, acordul adoptat în Conferința sectorială și în care votează individual care au fost formulate, va fi obligatoriu pentru toate administrațiile publice care sunt membre ale Conferinței sectoriale ”.

Rezoluția BOE include punctele acordului la care s-a ajuns miercuri prin consens de către toate comunitățile. Comunitatea prezidată de Isabel Díaz Ayuso este una dintre cele cinci autonomii care au votat împotriva acestor măsuri în consiliu, alături de Galiția, Catalonia, Andaluzia și Ceuta, în timp ce Murcia s-a abținut. Toți ceilalți au votat pentru.

 

Ce presupun restricţiile şi unde se aplică

 

Cel mai important punct al acordului este că municipalitățile cu peste 100.000 de locuitori din toată Spania trebuie să „impună măsuri pentru a limita mobilitatea, contactele sociale și capacitatea” în evenimente care îndeplinesc trei criterii, așa cum este detaliat de ministrul Illa. Prima dintre acestea este dacă incidența la 14 zile depășește 500 de cazuri la 100.000 de locuitori. Al doilea, dacă „pozitivitatea” testelor PCR în oraș depășește 10%. Acest indicator măsoară ce procent din totalul testelor de diagnostic efectuate într-o zonă - cu excepția screening-urilor masive - au un rezultat pozitiv. Al treilea și ultimul criteriu este acela că „35% din paturile de terapie intensivă” din comunitate sunt ocupate de pacienți infectați cu coronavirus. În prezent, cel mai mare oraș care îndeplinește aceste criterii în Spania este Madrid și alte nouă din regiune - Parla, Fuenlabrada, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Getafe, Alcorcón, Leganés, Móstoles și Alcalá de Henares.

În aceste locuri, ministerul cere restricționarea intrărilor și ieșirilor și reducerea capacității, printre alte măsuri. Închiderea perimetrală poate fi omisă numai pentru călătorii justificate în mod adecvat, care includ „participarea la centre de sănătate, servicii și unități”, „respectarea obligațiilor de muncă, profesionale, de afaceri sau legale”, „participarea la centre universitare, profesori și instituții de învățământ, inclusiv grădinițe ”și„ întoarcerea la locul de reședință ”. De asemenea, vor fi permise „asistența și îngrijirea persoanelor în vârstă, a minorilor, a persoanelor în întreținere, a persoanelor cu dizabilități sau mai ales a persoanelor vulnerabile”, „călătoriile către entitățile financiare și de asigurări care nu pot fi amânate”, „acțiunile necesare sau urgente în fața organismelor publice”. judiciare sau notariale "," reînnoiri de permise și documentație oficială.

Participarea la grupuri de persoane pentru desfășurarea oricărei activități sau evenimente de natură familială sau socială, atât pe drumurile publice, cât și în spațiile publice și private, va fi redusă la un număr maxim de șase persoane, cu excepția cazului de coabitare și cu excepția cazului în activități de muncă și instituționale sau în cazul activităților în care sunt stabilite limite sau măsuri specifice.

În ceea ce privește capacitatea, acestea sunt limitate la lăcașuri de cult, unități comerciale, hoteluri, case de pariuri, academii, școli de șoferi și facilități sportive. Ora de închidere a magazinelor va fi la 22:00 și cea pentru ospitalitate la 23:00, deși clienții noi nu vor fi admiși de la 22:00.

În sfârșit, textul Ministerului Sănătăţii nu include nicio limitare a parcurilor sau a locurilor de joacă, așa că, în principiu, nu le obligă să fie închise, deși comunitatea autonomă poate face acest lucru, așa cum a făcut deja Madridul cu locurile de joacă din zonele sanitare închise.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel