Spania. Ghidul Venitului Minim Vital pentru ROMÂNI

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ce reprezintă Venitul Minim Vital/Venitul Minim Garantat și cine poate beneficia de el? Cum poate fi accesat și începând cu ce perioadă? Ambasada României în Regatul Spaniei a redactat şi distribuit un Ghid în limba română privind Venitul Minim Vital acordat în Spania.

"Venitul minim vital (în spaniola - IMV) este o prestație necontributivă acordată de sistemul de securitate socială, care vizează prevenirea riscului de sărăcie și excludere socială în cazul persoanelor care trăiesc singure sau integrate într-o unitate de convieţuire, atunci când se află într-o situație vulnerabilă din cauza lipsei de resurse economice suficiente pentru acoperirea nevoilor de bază", se arată în informaţiiile oficiale publicate pe pagina Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit aceleiaşi surse, durata perceperii venitului minim vital va fi prelungită atâta timp cât persistă situația de vulnerabilitate economică și sunt menținute cerințele care au creat dreptul la acordarea sa.

 

CÂND ŞI DE UNDE SE POATE SOLICITA

 

Venitul Minim Vital va fi solicitat de la Institutul Național de Securitate Socială (INSS), întrucât a fost configurat ca o prestație de securitate socială, se mai arată în Ghidul publicat de autorităţi.

"În plus, după semnarea acordurilor planificate, se intenționează  să poată fi accesat prin primării.

În Țara Bascilor și Navarra poate fi solicitat direct Comunității Autonome.

Poate fi solicitat începând cu data de 15 iunie 2020. S-a stabilit, de asemenea, că cererile depuse în primele trei luni (până pe 15 septembrie) să aibă efecte economice începând cu data de 1 iunie 2020, cu condiția ca cerințele să fie îndeplinite din acea dată".

 

CUM SE SOLICITĂ VENITUL MINIM VITAL

 

Momentan, din cauza suspendării activităţii pe fondul pandemiei de coronavirus, solicitările pentru Venitul Minim Vital se pot depune electronic prin două moduri:

"Dacă nu aveți un certificat digital, puteți utiliza serviciul activat de Institutul Național de Securitate Socială pentru solicitarea fără certificat, prin intermediul Oficiului Electronic (Sede Electronica). Se va deschide un formular în care vor fi completate datele solicitantului și ale eventualelor beneficiari care fac parte din unitatea de convieţuire, documentele de identificare și documentația necesară pentru soluționarea cererii. Dacă aveți un certificat electronic sau cl@ve, îl puteți solicita prin intermediul Oficiului Electronic al Securității Socială, atașând documentația necesară și completând informațiile din formular.

A doua opțiune este cea mai recomandată, de aceea s-a creat posibilitatea să fie utilizată prin intermediul unei alte persoane care are să aibă un certificat electronic sau cl@ve, și care va acționa în calitate de reprezentant al solicitantului".

 

CUM SE TRIMIT DOCUMENTELE

 

Oficiul Electronic al Securității Sociale a pus la dispoziția utilizatorilor un asistent virtual și un număr special de telefon - 900 20 22 22, în intervalul orar 09.00 - 14.30 horas, de luni până vineri, precum și un simulator, pentru a ști dacă aveți dreptul să primiți prestația și care ar fi suma estimată corespunzătoare:  https://ingreso-minimo-vital.seg-social-innova.es/simulador.  

De asemenea, cererea și documentația vor putea fi trimise și prin corespondență obișnuită, prin poștă.

Se va putea solicita și prin intermediul primăriilor după semnarea acordurilor prevăzute cu acestea.

GHIDUL în format PDF poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel