Spania. Catalonia nu UITĂ teribilele atentate jihadiste, soldate cu 16 morţi. Când începe judecarea complicilor

Andreea Cosma |
Data publicării:

Procesul complicilor autorilor atentatelor jihadiste comise în 17-18 august 2017 la Barcelona şi Cambrils (oraş din regiunea Catalonia) şi soldate cu 16 morţi va începe la 10 noiembrie în faţa înaltului tribunal Audienţa Naţională, în apropiere de Madrid, au anunţat miercuri surse judiciare spaniole, transmite AFP.

Acest dublu atac, revendicat de gruparea Stat Islamic, a dus de asemenea la rănirea altor 140 de persoane.

Celebrul bulevard Las Ramblas din Barcelona a fost ţinta unui atac în care a fost folosită o furgonetă, soldat cu moartea a 14 persoane. Atacatorul, în vârstă de 22 de ani, a fugit apoi cu ajutorul unei automobil pe al cărui şofer îl ucisese.

Câteva ore mai târziu, cinci complici au comis un atac similar la Cambrils, încercând să intre cu o maşină în trecători, înainte de a-i ataca cu un cuţit şi a înjunghia mortal o femeie.

Cei şase jihadişti au fost lichidaţi de poliţie în urma atacurilor.

Parchetul a cerut pedepse cuprinse între opt şi 41 de ani de închisoare pentru trei dintre acuzaţi.

Cea mai grea pedeapsă a fost cerută contra lui Mohamed Houli Chemlal. Acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă şi de posesie de substanţe explozive, el a supravieţuit deflagraţiei locuinţei în care celula jihadistă fabrica explozibili.

Procurorii au solicitat 36 de ani de închisoare pentru Driss Oukabir, care închiriase pe numele său furgoneta utilizată în atentatul din Barcelona.

O pedeapsă de opt ani pentru colaborare cu o organizaţie teroristă a fost cerută contra lui Said Ben Iazza, care i-a dat cu împrumut celulei jihadiste o furgonetă.

Potrivit justiţiei, Abdelbaki Es Satty, un marocan de 44 de ani devenit imam în micul oraş catalan Ripoll, îi îndoctrinase pe aceşti tineri, marocani sau de origine marocană, care şi-au fixat obiectivul de a comite ''mai multe atentate de mare anvergură'', folosind explozibili.

Faimoasa catedrală Sagrada Familia, stadioanele echipelor de fotbal Real Madrid şi FC Barcelona şi Turnul Eiffel din Paris au fost citate printre posibilele ţinte. Însă explozia accidentală a locuinţei în care celula jihadistă fabrica explozibili, în urmă căreia imamul Es Satty a murit, i-a forţat pe terorişti să improvizeze dublul atac de la Barcelona şi Cambrils.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel