SONDAJ. Încrederea în guvernele UE a scăzut. Cetăţenii au totuşi încredere în UE ca organizaţie

Andreea Cosma |
Data publicării:

Susţinerea cetăţenilor Uniunii Europene (UE) pentru guvernele lor naţionale a scăzut drastic de la începutul pandemiei de COVID-19, cu toate că blocul comunitar în ansamblul său şi-a menţinut încrederea, indică un sondaj realizat de o agenţie a UE, citat joi de Reuters.

Studiul Eurofound, agenţia UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de muncă, a arătat că cetăţenii din 26 din cele 27 de ţări ale Uniunii au mai puţină încredere în guvernele lor naţionale acum decât la începutul lockdownurilor determinate de pandemie, în martie anul trecut. Excepţia o reprezintă Danemarca, unde sentimentele au rămas constante.

Studiul a mai constatat că încrederea în Uniune este în general mai ridicată decât cea în guvernele naţionale, chiar şi după criticile care au vizat Comisia Europeană în legătură cu întârzierile în ce priveşte achiziţia şi livrarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Sondajul a fost realizat în trei etape pe un eşantion de 138.629 persoane.

 

Cetăţenii UE, mai puţină încredere în guvernele lor

 

După o îmbunătăţire înregistrată vara trecută, când blocul comunitar a aprobat un plan de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, încrederea în UE ca organizaţie a scăzut uşor în februarie şi martie a.c., comparativ cu un an în urmă.

Cetăţenii UE din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Cipru, Grecia şi Polonia s-au declarat acum mult mai puţin încrezători în guvernele lor decât acum un an, iar Austria, al cărei guvern a fost elogiat iniţial pentru gestionarea pandemiei pentru a se confrunta apoi cu critici legate de achiziţia de vaccinuri, a înregistrat una din cele mai drastice scăderi de sprijin pe parcursul ultimului an, potrivit studiului.

Danemarca şi Finlanda sunt ţările unde încrederea în guvernul naţional se prezintă la cele mai ridicate cote.

 

Cetăţenii au încredere în UE



Studiul a confirmat tendinţa istorică a europenilor de a manifesta o mai mare încredere în UE ca organizaţie decât în guvernele lor naţionale, subliniază Reuters. Cetăţenii din Franţa, Ungaria, Malta, Portugalia, România şi Spania au afirmat că au încredere mai mare în UE acum decât la debutul pandemiei, cu toate că în Germania - cel mai puternic stat membru - acest sprijin a scăzut.

La 14 luni după înregistrarea primelor cazuri de COVID-19 în UE, studiul Eurofound avertizează că accentuarea inegalităţilor şi "oboseala" pot duce la instabilitate, dacă nu se iau mai multe măsuri pentru a-i ajuta pe cetăţenii UE, conchide Reuters.

"Eşecul de a împiedica creşterea inechităţilor economice şi sociale în rândul cetăţenilor şi statelor membre riscă să creeze frustrare politică la adresa contractului social european care ne uneşte", notează autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel