Șomajul crește în Germania, principalul motiv fiind numărul uriaș de refugiați ucraineni

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Nivelul șomajului a crescut în Germania, după ce mai mulți refugiați din Ucraina s-au alăturat forței de muncă în cea mai mare economie a Europei.

Numărul șomerilor din Germania a crescut cu 28.000 în august, ridicând rata șomajului la 5,5%. Această cifră a fost cu puțin sub estimarea dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor, care  au estimat un plus de 28.500.

"În pofida incertitudinilor economice și politice, piața muncii este robustă", a declarat miercuri, șefa Agenției Federale a Muncii, Andrea Nahles, citată de Bloomberg.

"Șomajul și subocuparea forței de muncă au crescut din nou mai puternic în august decât este obișnuit pentru această perioadă a anului. Totuși, acest lucru se datorează în continuare înregistrării refugiaților ucraineni", a mai declarat aceasta.

Germania a primit până acum aproape un milion de refugiați din Ucraina

 

Germania a înregistrat până în prezent aproape un milion de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina, deși numărul real al celor care au sosit și nu s-au întors rămâne neclar. O mare majoritate sunt femei, multe dintre ele călătorind cu copii, potrivit cifrelor statistice. 

Agenția pentru ocuparea forței de muncă a declarat că, în ciuda creșterii statistice a șomajului, cererea de lucrători persistă în Germania după ridicarea restricțiilor privind pandemia. Cu toate acestea, un sondaj realizat în această lună de S&P Global a indicat că crearea de locuri de muncă încetinește, pe fondul creșterii incertitudinilor privind perspectivele economice. 

Germania se numără printre țările cele mai expuse la reducerea livrărilor de gaze naturale din Rusia. Un număr tot mai mare de economiști prezic că va intra în recesiune, chiar dacă va evita raționalizarea energiei în această iarnă.

Populația Germaniei crește rapid, în urma fluxului tot mai mare de migranți. Ar putea ajunge la 86 de milioane de locuitori în 2030

 

Potrivit actualului Monitor al Germaniei de la Deutsche Bank Research, numărul de locuitori va crește la aproape 86 de milioane în 2030, cu cinci milioane mai mult decât în ​​2011, transmite Hotnews. Iar acest lucru se datorează în primul rand imigrației, care aduce cu sine consecințe, de exemplu pe piața muncii și a locuințelor.

Aproximativ 329.200 de persoane au venit în Germania în 2021, aproximativ același număr ca înainte de pandemie – în principal din cauza mișcărilor de refugiați din Siria și Afganistan, în a doua jumătate a anului.

În acest an, Deutsche Bank Research se așteaptă la 1,3 milioane de refugiați numai din Ucraina, din cauza războiului de agresiune rusesc. Pentru 2023, analiștii se așteaptă la încă 260.000 de ucraineni.

Ce avantaje are Germania în urma exploziei demografice

 

Potrivit prognozei, numărul de locuitori din Germania va crește de la 83,3 milioane în 2021, la 84,9 milioane și 85,4 milioane în 2022 și 2023. „Aceasta ar însemna că valul de refugiați ar fi semnificativ mai mare decât în ​​2015”, se arată în studiu. Probabil că va fi depășit doar de imigrația de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Consecințele acestei imigrații variază între șansă și risc. Economiștii de la Deutsche Bank Research se așteaptă mai ales ca deficitul de locuințe să se agraveze, pentru moment. Există două milioane de apartamente vacante în Germania, dar de obicei în afara zonelor metropolitane spre care se îndreaptă de preferință refugiații.

În plus, obiectivele naționale privind emisiile de CO2 sunt mai greu de îndeplinit. Emisiile globale de CO2 și consumul global de resurse au avut tendința de a crește, mai ales atunci când oamenii au imigrat din țări cu un nivel de trai semnificativ mai scăzut.

Analiştii înregistrează însă un consum crescut şi, prin urmare, un impuls pozitiv pentru economie. Mai presus de toate, însă: „Va fi atenuată lipsa de specialiști și de muncitori calificați, iar efectele negative ale societății îmbătrânite vor fi atenuate.”

Economiștii sunt convinși: „Pe termen lung, aspectele pozitive ar trebui să le depășească, cu mult, pe cele negative."

 

------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel