Slovacia: Propunerea de trimitere în judecată a fostului premier Robert Fico nu a primit suficiente voturi în parlament

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Propunerea de trimitere a liderului de opoziţie şi fost premier slovac Robert Fico în faţa justiţiei nu a primit miercuri suficiente voturi în parlament, relatează DPA.

Pentru aprobarea măsurii era nevoie de o majoritate de 76 de voturi din totalul de 150 de parlamentari, însă numai 74 au votat favorabil, iar 49 s-au exprimat împotrivă.

Fico este anchetat penal, împreună cu fostul său ministru de interne Robert Kalinak şi un avocat, pentru constituirea unei organizaţii criminale.

Anchetatorii susţin că aceştia au obţinut ilegal informaţii despre posibile nereguli fiscale comise de oponenţii lor politici şi apoi le-au publicat în timpul mandatului de premier al lui Fico.

Kalinak şi avocatul sunt deja în arest preventiv, însă Fico este parlamentar şi, prin urmare, nu poate fi reţinut fără consimţământul legislativului.

Propunerea de trimitere în judecată a fostului premier al Slovaciei, Robert Fico, nu a primit suficiente voturi în parlament

 



Procedurile penale împotriva lui Fico, care a fost premier în perioada 2006-2010 şi apoi din nou între 2012 şi 2018, sunt controversate.

Fico susţine că acuzaţiile au fost fabricate pentru ca el să fie redus la tăcere ca lider al Democraţiei Sociale Slovace (SMER), cel mai mare partid de opoziţie.

El a acuzat în mod repetat coaliţia conservatoare şi populistă aflată la putere şi formată din patru partide că foloseşte poliţia şi sistemul judiciar pentru persecutarea politică a reprezentanţilor fostului său guvern.

După asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale în februarie 2018, anchetatorii au început să investigheze oficiali înalţi pentru presupuse fapte de corupţie. Fico se afla la putere atunci.

După schimbarea guvernului în 2020, aceste investigaţii au fost extinse de noul guvern sub sloganul 'curăţare' şi au început să vizeze oficiali numiţi de guvernul social-democrat, potrivit Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel