Situaţie disperată pentru zeci de mii de români din Spania

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Ianis Hagi.
Ianis Hagi.
La votul de duminică regiunea Catalunya ar putea solicita independenţa faţă de restul Spaniei și va fi obligată să iasă din zona euro.

Guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde a declarat că dacă în urma scrutinului de duminică regiunea Catalunya va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro şi probabil din Uniunea Europeană.

Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor că separarea Catalunyei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii. Avertismentul a avut loc în condiţiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiştii catalani sunt pe cale să obţină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Catalunyei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas.

 

O situaţie similară a avut loc şi în Marea Britanie. Anul trecut alegătorii scoţieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieşire a Scoţiei din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independenţă. Scoţienii au optat până la urmă pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit, chiar dacă iniţial numărul separatiştilor era mult mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel