Situaţia privind gazele naturale, în centrul campaniei electorale din Italia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preţurile tot mai mari la gaze şi energie reprezintă subiectul predilect în discursurile politicienilor italieni, aflaţi acum în plină campanie electorală.

Partidele propun tot felul de soluţii pentru a le câştiga încrederea italienilor, dar sondajele de opinie arată creşterea preferinţelor pentru partidele de extremă-dreapta.

Situaţia de urgenţă privind gazele naturale se află în centrul campaniei electorale din Italia. Aproape toate partidele şi coaliţiile sunt de acord, cel puţin la nivel general, cu anumite reţete, în special realizarea autosuficienţei energetice, o mai mare utilizare a surselor regenerabile de energie şi introducerea unui plafon de preţ la nivelul Uniunii Europene.

În plus, centrul-dreapta indică reactivarea şi construirea de noi puţuri de gaze naturale şi utilizarea energiei nucleare curate şi sigure. Este necesar să se reducă impactul transportului de mărfuri, să se diminueze numărul de vehicule private poluante şi să se îmbunătăţească eficienţa energetică a clădirilor.

Totuşi, împotriva acestor iniţiative este Mişcarea populistă 5 Stelle, care vizează mai degrabă stabilirea unui nou super bonus energetic pentru companii, pentru a încuraja investiţiile cu costuri zero în economisirea energiei. Alianţa de centru-stânga condusă de Partidul Democrat propune un plan naţional de economisire a energiei, care prevede, printre altele, un nou contract de lumină socială pentru familiile cu venituri medii şi mici.

Situaţia privind gazele naturale, în centrul campaniei electorale din Italia

 

Însă bătălia cea mai mare se dă între liderii de centru-dreapta Giorgia Meloni, de la Fratelli D'italia, care speră şi are şanse să devină premier, şi Matteo Salvini, de la Liga, pe tema energiei şi a derapajelor bugetare. Silvio Berlusconi avertizează de la distanţă ca Forza Italia este în afara unui guvern anti-european.

Potrivit lui Salvini, este vital ca guvern îşi asume 30 de miliarde de euro de datorii suplimentare pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile afectate de recenta creştere record a preţurilor la gaze şi electricitate, iniţiativă cu care Meloni nu este de acord, explicând că Italia trebuie să fie precaută în privinţa împrumuturilor.

Totuşi, actualul premier, Mario Draghi, a anunţat în această seară că executivul său va acorda o contribuţie socială de 150 de euro pentru 22 de milioane de italieni care câştigă mai puţin de 20.000 de euro, reiterând că această sumă nu prevede niciun derapaj bugetar. Fratelli D'italia, împreună cu partidul de dreapta al lui Mateo Salvini, Liga, şi cu Partidul Conservator al lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, ar putea obţine o majoritate de două treimi în urma alegerilor de la 25 septembrie, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel