Serbia, răspuns după decizia Croației: "Este inamicul nostru. Au demonstrat-o!"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Croaţia poate intra în zona Schengen. A primit undă verde de la Bruxelles
Croaţia poate intra în zona Schengen. A primit undă verde de la Bruxelles

Decizia Croaţiei de a opri exporturile de petrol brut către Serbia prin conducta JANAF nu are nicio legătură cu sancţiunile contra Rusiei, ci este un act de represalii politice contra Belgradului şi o măsură ostilă luată de Croaţia, a declarat joi premierul sârb Ana Brnabic, potrivit Tanjug.

Într-o intervenţie la postul Happy TV, Brnabic a spus că Serbia vrea doar ca cei care au ucis copii şi bătrâni sârbi pe teritoriul Bosniei în 1995 să răspundă pentru crimele lor după 27 de ani.

Fiind întrebată dacă decizia Croaţiei este o formă de sancţionare a Serbiei, Ana Brnabic a răspuns afirmativ.

''Obţinem 50% din petrolul nostru via JANAF şi acum vom plăti cu cel puţin 20% mai mult. Nu avem alte oleoducte, nicio conductă alternativă - JANAF a fost construită de Iugoslavia, Serbia şi cetăţeni sârbi, iar acum este folosită împotriva noastră'', a subliniat şefa executivului sârb.

În virtutea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, Serbia nu va mai putea importa petrol rusesc de la 1 noiembrie.

Potrivit şefei guvernului de la Belgrad, Croaţia foloseşte energia în scopuri politice şi decizia acesteia ''a schimbat totul'' în privinţa relaţiilor Serbiei cu UE şi, în particular, cu Croaţia.

''Ei (croaţii) au arătat în mod deschis că sunt o ţară inamică pentru Serbia'', a insistat Brnabic, conform Agerpres. 

 

Summit la vârf: Europa caută o soluție fără energia Rusiei 

 

 

Summitul liderilor Uniunii Europene cu 17 ţări de pe continentul european, care are loc joi, la Praga, caută să construiască "o nouă ordine fără Rusia", a declarat înaltul reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrell, transmite EFE.

Într-o discuţie în capitala cehă cu agenţii de presă, printre care s-a aflat şi EFE, şeful diplomaţiei europene a semnalat că acesta este principalul mesaj pe care participanţii intenţionează să-l transmită Moscovei, odată cu organizarea primei reuniuni a Comunităţii Politice Europene.

"Această întâlnire este o formă de a descoperi o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui (Vladimir) Putin, nu are loc", a afirmat înaltul diplomat spaniol.

Borrell a reiterat că, prin această iniţiativă europeană, se doreşte să i se transmită Kievului "semnalul" că, "din Regatul Unit şi până în Azerbaidjan, din Caucaz şi până la Marea Nordului, de la ţările baltice şi până în Marea Mediterană, toţi care îşi pot spune europeni se află aici pentru a demonstra o distincţie clară între europeni şi Rusia".

"Este semnalul pe care dorim să-l trimitem. Acela că, din păcate, nu putem construi o ordine a securităţii cu Rusia, (care) este izolată", a insistat înaltul reprezentant pentru politică externă al UE.

Primul summit al Comunităţii Politice Europene reuneşte lideri din 44 de ţări, cărora li se va alătura preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a promova dialogul politic şi cooperarea pentru a întări securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel