Șeful Statului Major al Apărării din România anunță pregătiri de război: „Realitatea curentă este marcată de provocări de securitate”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Șeful Statului Major al Apărării din România anunță pregătiri de război: „Realitatea curentă este marcată de provocări de securitate” / (Foto ilustrativ: Freepik)
Șeful Statului Major al Apărării din România anunță pregătiri de război: „Realitatea curentă este marcată de provocări de securitate” / (Foto ilustrativ: Freepik)

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării din România, a declarat recent că preconizările legate de războiul din Ucraina indică o posibilă escaladare a conflictului.

Într-un discurs pronunțat, generalul a subliniat necesitatea întăririi capacităților militare ale României pentru a face față provocărilor de securitate actuale și viitoare.

"Realitatea curentă este marcată de complexe provocări de securitate. Mai mult chiar, prezentul unor întregi comunități ale lumii este marcat de război. Prognoza pe care o facem realității de mâine include dezvoltări și scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară", a declarat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad.

Acesta a adăugat că România trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate, având în vedere contextul geopolitic volatil și conflictul în desfășurare de la granițele sale.

 

„Probabilitatea unui război este mai mare ca zero”

 

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, generalul Mircea Mîndrescu a explicat în detaliu rațiunea acestor pregătiri și importanța lor strategică.

"Șeful Apărării a spus ceea ce cred eu că trebuia să spună orice armată. Rațiunea existenței oricărei armate este aceea de a se pregăti pentru război, de apărare evident, dar până la urmă tot război. Și este inevitabil că scenariile de pregătire au în vedere realitățile care sunt posibile. Dacă ne uităm la granița noastră sau dacă ne uităm în lume la modul general, vedem că operațiunile militare, care sunt scoase în afara legii, totuși sunt folosite pentru obținerea unor obiective politice", a afirmat generalul Mîndrescu.

Acesta a subliniat că războiul de agresiune purtat de o țară mare împotriva unei țări mai mici în proximitatea României nu poate fi ignorat și că există o probabilitate reală a escaladării conflictului.

"La modul detaliat, lângă noi are loc un război de agresiune pe care o țară mare îl poartă împotriva unei țări mai mici și o asemenea existență nu poate decât să conducă la concluzia că probabilitatea unui război sau a escaladării situației este mai mare ca zero. Și în momentul în care probabilitatea este mai mare ca zero, atunci ea trebuie să fie luată în considerare atunci când gândim modalitatea de pregătire a armatei pentru acțiune", a explicat generalul Mîndrescu.

În acest context, vor fi alocate resurse suplimentare pentru modernizarea echipamentelor și pentru formarea continuă a personalului militar, asigurând astfel că România poate răspunde adecvat în caz de escaladare a conflictelor din regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel