Este o idee total greșită că în anul 2022 serviciile de informațiile din România ar putea să revină la modelul fostei securități, spune directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o declarație video, ca reacție la dezbaterile privind pachetul legilor securității naționale.
„De peste două săptămâni se tot discută despre pachetul de legi referitoare la securitatea națională și despre modul în care acestea ar putea influența democrația. E normal ca societatea să fie preocupată de subiectul acestor legi. Totuși, dezbaterea e centrată doar pe SRI, ceea ce poate da de gândit. (...) Voi comenta conținutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ care va include consultare publică și în care SRI nu are decât un rol consultativ. Aducerea la zi a acestor legi nu este un obiectiv recent, ci unul care a fost ratat în ultimii 30 de ani”, spune directorul SRI, Eduard Hellvig.
El arată că singurele legi existente sunt cele adoptate la începutul anilor 90, „iar forma lor permite constant interpretări neclare”.
„SRI a solicitat constant instrumente legale care să ne permită să fim mai eficienți în combaterea amenințărilor cu care se confruntă România. În același timp, adaptarea legislației trebuie să țină cont de reperele României de astăzi, suntem o societate democratică, parte din familia occidentală, membră a UE și NATO și principiile democratice trebuie să prevaleze. Avem modele occidentale care ne pot inspira și cred că orice tentativă de întoarcere la modelele de tipul celor din comunism trebuie respinsă din start. Este o idee total greșită că în anul 2022 serviciile de informațiile din România ar putea să revină la modelul fostei securități”, conchide Hellvig.
Ample dezbateri în spațiul public pe tema legilor securității naționale
În spațiul public au apărut proiectele legilor securității naționale și au existat dezbateri ample pe acest subiect.
„Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat”, spunea pe 7 iunie Klaus Iohannis despre proiectul legilor securității naționale. El afirmă că este un prim draft, care va fi modificat.
"Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățenilor, însă, în timp, lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu e destinat publicului larg, ci urmează să fie analizat de guvern, de CSAT, apoi de Parlament. Cineva - și știm cine - a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem un prim draft", afirma Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News