Secretul nespus al Australiei: A fost descoperit cel mai VECHI loc de pe Pământ. Este una dintre cele mai puțin populate regiuni

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Secretul nespus al Australiei: A fost descoperit cel mai VECHI loc de pe Pământ. Este una dintre cele mai puțin populate regiuni  / Foto: Unsplash
Secretul nespus al Australiei: A fost descoperit cel mai VECHI loc de pe Pământ. Este una dintre cele mai puțin populate regiuni / Foto: Unsplash

Datând de acum aproximativ 3,6 miliarde de ani, regiunea Pilbara din Australia de Vest găzduiește dovezi fosilizate ale celor mai vechi forme de viață de pe Pământ.

În ultimii ani, știința a confirmat ceea ce australienii aborigeni, cea mai veche cultură din lume, au știut dintotdeauna: regiunea Pilbara din Australia de Vest este unul dintre cele mai vechi locuri de pe Pământ, conform BBC.

Pilbara a început să se formeze în urmă cu peste 3,6 miliarde de ani, iar vastul său peisaj de roșu pindan profund și panorame nesfârșite, care se întinde de pe coasta de vest până la granița cu Teritoriul de Nord, este un loc străvechi și prohibitiv. Pentru cei care călătoresc pentru prima dată în regiune, senzația inițială de spațiu și singurătate poate fi descurajantă: are aproximativ dublul mărimii Marii Britanii, dar, cu o populație de doar 61.000 de locuitori, este una dintre cele mai puțin populate regiuni de pe Pământ.

 

Cel mai vechi loc de pe Pâmânt, posibil locul unde a început viața umană 

 

Pilbara continuă să dezvăluie noi secrete despre condițiile timpurii de pe Pământ și despre viața primilor locuitori ai regiunii. În timp ce noile descoperiri despre cât timp Pilbara a fost locuită continuu îi surprind pe oamenii de știință, pentru indigeni, este ceva ce au știut dintotdeauna.

"Pentru că noi cunoaștem viața, ca popor am știut întotdeauna că viața [umană] a început aici", a declarat Clinton Walker, bătrân din Yindjibarndi și Ngarluma și ghid turistic al indigenilor din Pilbara. "Lumea a început aici, totul a început aici. Așadar, din perspectiva noastră, nu am crezut niciodată că am venit din altă parte decât de aici și că am fost creați în acest peisaj de ființe mult mai avansate decât noi, care ne-au învățat, de asemenea, toate cunoștințele noastre."

 

Cea mai veche crustă din lume

 

Oamenii de știință au stabilit că vastele formațiuni de roci bogate în fier din Pilbara, formate înainte de existența oxigenului și a vieții însăși, reprezintă cel mai bine conservat exemplu al celei mai vechi cruste din lume. În timp ce se crede că alte depozite de fier la nivel mondial s-au format într-o perioadă similară, suprafața din Pilbara a rămas neîngropată și netulburată de evenimente geologice cataclismice.

"Ceea ce este unic la peisajul din Pilbara nu este doar vârsta sa, ci și starea sa incredibilă de conservare", a declarat Martin Van Kranendonk, profesor de geologie la Universitatea din New South Wales, care a petrecut ani de zile cartografiind și studiind Pilbara.

 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Pilbara Tourism (@destination_pilbara)

 

Cele mai vechi forme de viață de pe Pământ

 

Potrivit lui Van Kranendonk, roca Pilbara este atât de veche încât nu conține fosile în structura sa, însă pe ea se găsesc stromatolite, dovezi fosilizate ale celor mai vechi forme de viață de pe Pământ.

În 1980, în apropiere de Marble Bar, în Pilbara, au fost descoperiți fosile ale stromatoliților, vechi de 3,45 miliarde de ani. Aceste comunități microbiene de cianobacterii au existat pentru prima dată atunci când condițiile de pe Pământ nu puteau susține nicio altă formă de viață, construind structuri bulboase asemănătoare recifurilor pe măsură ce eliberau oxigen prin fotosinteză.

În mod incredibil, chiar la sud de Pilbara, la Hamlin Pool, lângă Shark Bay, cel mai extins sistem de stromatolite vii din lume încă prosperă, chiar și efervescent, în timp ce produce oxigen în golful hipersalin. Acesta este unul dintre cele doar două locuri de pe Pământ în care există stromatolite marine vii.

 

Rocile din Pilbara sunt similare cu cele de pe Marte

 

În 2019, oamenii de știință de la Nasa au efectuat investigații în Pilbara împreună cu Van Kranendonk pentru a-i pregăti mai bine pentru călătoria lor pe Marte. "Mulți dintre ei nu văzuseră niciodată personal dovezi de viață antică și asta urmau să caute pe Marte", a declarat Van Kranendonk. "Așa că, pentru ei, a fost cu adevărat o experiență revelatoare, să vadă și să înțeleagă detaliile și textura stromatolitelor fosilizate pentru a înțelege mai bine ce semnături să caute atunci când vor căuta dovezi de viață pe suprafața lui Marte".

Mai mult decât vârsta sa, similitudinile chimice ale compoziției rocilor fac ca Pilbara să fie extrem de relevantă pentru pregătirea cercetătorilor pentru misiunea pe Marte. "Compoziția acestor roci și cantitatea de fier din Pilbara este uimitoare și similară cu cea de pe Marte", a declarat Van Kranendonk, "motiv pentru care este cunoscută sub numele de Planeta Roșie".

 

O surpriză subterană

 

Pilbara poate fi neiertătoare, extremă și uneori periculoasă pentru cei nepregătiți. Este, de asemenea, de o frumusețe obsedantă și captează imaginația vizitatorilor din întreaga lume.

Deși zona arată ca un deșert semi-arid, în interiorul ei se află unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume. Sculptat în pământ de miliarde de ani de eroziune lentă, splendoarea de altă lume a Parcului Național Karijini se află în adâncurile vechilor sale defileuri și abisuri abrupte, unde cascade dramatice și ochiuri de apă cristaline sunt așezate printre stâncile striate.

Pentru vizitatori, acesta este un paradis al piscinelor răcoroase din stâncă alimentate de izvoare subterane, al vegetației luxuriante și al faunei sălbatice abundente. Pentru oamenii de știință, canioanele de la Karijini oferă un acces de neegalat la secțiuni transversale de rocă stratificată, excavate în mod natural, care dezvăluie multe despre Pământ în momentul în care s-a format acest pământ antic. "Este un lucru atât de frumos; aceste defileuri îți permit să privești în jos prin straturile timpului", a declarat Van Kranendonk.

 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Pilbara (@pilbarainpictures)

 

O piscină spa naturală

 

Cascadele care curg permanent, gurile de apă și oazele care se găsesc aici sunt cu atât mai impresionante cu cât condițiile de la exteriorul dur al Pilbara sunt mai impresionante.

Asemenea unei cisterne secrete străvechi, Spa Pool a fost săpată în stâncă de fluxul constant de apă de la capătul defileului Hamersley Gorge. Formațiunea asemănătoare unei băi este aproape complet învăluită în peretele de rocă netedă cu mai multe nuanțe. Bubuitul blând al pârâului care alimentează constant piscina este singurul sunet într-unul dintre cele mai intime refugii din Karjini.

 

Secretul ascuns al Australiei

 

Singura unitate de cazare din parcul național este Karijini Eco Retreat, deținută de indigeni. Diminețile devreme la acest refugiu sunt speciale. Aerul răcoros de dinainte de răsărit este energizant, iar lumina slabă filtrată prin praful bogat în fier în suspensie saturează peisajul de culoare, înainte ca soarele plin al dimineții târzii să șteargă această intensitate până la apusul soarelui.

Noaptea, când există o confluență de cer senin și fără lună, Karijini este un tărâm al minunilor cu cer întunecat pentru privitorii de stele și astrofotografi deopotrivă. Aerul uscat și lipsa poluării luminoase asigură o prezentare orbitoare a detaliilor din Calea Lactee.

"Karijini este o destinație australiană unică și emblematică", a declarat coproprietarul Marnie Shields, explicând că oaspeții sunt adesea copleșiți de frumusețea, accesibilitatea și diversitatea din Karijini. "În timp ce această regiune magnifică este dezvăluită restului lumii, este încă unul dintre cele mai spectaculoase secrete ascunse ale Australiei."

 

Pilbara - Un loc magic

 

Magia din Pilbara se află în rădăcinile sale străvechi. Nu există aglomerație, garduri, clădiri sau alte impuneri ale modernității. Doar un loc la fel de vechi ca și timpul.

"Acest loc este pentru aventurieri, să știți. Pentru fotografi, pentru artiști, pentru pictori, pentru geologi, pentru iubitorii de natură", a spus West. "Văd acest lucru la oamenii care vin la Karijini în special. În timp ce te plimbi prin acele defileuri, garantat că îți vei trece mâinile pe cele mai vechi roci pe care le vei atinge vreodată. Când te gândești la asta, problemele noastre, preocupările noastre, ambițiile noastre sunt aproape irelevante. Îți dă un adevărat sentiment de perspectivă. Cred că este super tare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel