Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm, reţetă păstrată de la bunici

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm, reţetă păstrată de la bunici
Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm, reţetă păstrată de la bunici

Gogoşele aromate cu flori de salcâm este un desert delicios cu care tanti Elvira din satul Cartojani, comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, îşi răsfaţă nepoţii ori de câte ori aceştia îi trec pragul.

Reţeta este păstrată cu sfinţenie de aceasta, fiind moştenită de la bunica ei.

„Când eram copii nu găseam ca cei mici de acum atâtea dulciuri. Vremurile erau grele, iar copiii se bucurau de fructele din pomii roditori, de mure, struguri şi de vreun borcan cu miere adunat dintr-un stup aciuiat în scorbura unui copac şi strânsă cu grijă de vreun gospodar mai priceput. Bunica noastră ştia totuşi să ne facă viaţa mai frumoasă şi când eram mai ascultători ne făcea gogoşele aromate cu flori de salcâm. Mi se umplu ochii de lacrimi când îmi amintesc de acele vremuri plăcute ale copilăriei, de aceea şi eu le pregătesc nepoţilor mei acest desert. Chiar dacă acum au atâtea alternative de dulciuri la oraş, întotdeauna sunt bucuroşi când le pregătesc aceste gogoşele şi mă întreabă când o să le mai fac”, ne spune tanti Elvira.

 

Reţeta simplă, tradiţională



Şi aceasta ne dezvăluie reţeta simplă, tradiţională.

„Pentru început avem nevoie de 20 de buchete de flori de salcâm proaspăt înflorite pentru că nu trebuie ca florile să se scuture din buchet, iar buchetul florii de salcâm trebuie adunat cu codiţă cât mai lungă. Răcoresc buchetele de salcâm în apă şi le spăl puţin sub jet de apă rece după care le pun la scurs pe un şervet alb”, povesteşte tanti Elvira.

Între timp se pregăteşte aluatul.

„Într-o cratiţă batem două - trei ouă cu patru - cinci linguri de zahăr, apoi punem un plic de praf de copt, o jumătate de kilogram de făină proaspăt cernută şi o cană cu lapte muls dimineaţa de la vacă sau de la căpriţa din gospodărie, aşa făcea bunica. Putem să punem şi puţină coajă de lămâie în aluat, dar bunica nu avea pe atunci lămâi, aşa că am păstrat reţeta simplă, tradiţională. Toate ingredientele le amestecăm până obţinem o compoziţie mai uşoară, care să curgă puţin”, mai spune aceasta.

 

Aroma florilor proaspete de salcâm din interiorul gogoşelelor este de neuitat



Între timp, într-o tigaie mai mare şi mai adâncă sau într-un tuci punem ulei - continuă tanti Elvira povestea gogoşelelor cu flori de salcâm - punem tigaia pe plita încinsă şi când acesta este aproape de fierbere luăm buchetul de floare de salcâm de codiţă îl trecem prin aluat şi îl aşezăm în uleiul fierbinte.

„În mai puţin de un minut când a căpătat un aspect auriu-roşcat întoarcem gogoaşa pe partea cealaltă cu o paletă de lemn sau metal şi tot cu paleta scoatem apoi gogoşelele pe un platou întins. După ce s-au răcit puţin le pudrăm cu zahăr farin şi sunt gata pentru servit. Aroma florilor proaspete de salcâm din interiorul gogoşelelor este de neuitat, ca şi forma de ciorchine a gogoşelelor, de aceea şi recomand reţeta clasică fără zahăr vanilat sau alte arome!”, ne sfătuieşte ea.

Gogoşelele cu flori de salcâm mai pot fi servite cu iaurt sau smântână şi o lingură de dulceaţă de afine. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel