Se scumpește rovinieta. Iată cum se va calcula și câți bani vor scoate românii din buzunar

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Rovinieta se va scumpi în următoarea perioadă
Rovinieta se va scumpi în următoarea perioadă

Ministerul Transporturilor plănuiește să scumpească rovinieta. Astfel, taxa de drum ar urma să crească cu 40% în 2026, urmând apoi să mai fie aplicate majorări.

Rovinieta se va scumpi, iar prețul acesteia va fi calculat în funcție de anumiți factori, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor.

Astfel, autoritățile au prezentat un prim scenariu privind modificarea prețului rovinietelor, în funcție de numărul de kilometri, tonaj și tipul de carburant folosit.

Potrivit noului scenariu, autoturismele ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.

Prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată din 2026, iar o nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035 - 66%

Rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 ar urma să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, o creștere de aproape 40%. Aceasta ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, astfel încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%.

Pentru vehiculele de marfă, rovinieta se va plăti după alte reguli. Șoferii de TIR, de exemplu, vor achita în funcție de cât circulă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi a României, dar și în funcție de norma de poluare. Va fi taxată circulația atât pe drumurile naționale, cât și pe autostrăzi, însă se propune ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi.

România s-a angajat prin PNRR să modifice modelul actual de calcul al rovinietei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel