EXCLUSIV  Se joacă la rupere în PSD. Numele bombă care l-ar putea înlocui pe Dragnea. Nu e Dăncilă

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Actualul plan pentru demitere a lui Liviu Dragnea pare să fie cel mai minuțios de până acum. După declarațiile războinice este clar că nu mai poate fi loc de întors pentru disidenți. Cu toate că Viorica Dăncilă a fost propusă pentru interimat, un alt greu din PSD ar putea să-l înlocuiască pe Dragnea, o persoană care ar putea calma apele în PSD după războiul dur început de Firea și care ar putea fi tranșat în CEx-ul de vineri. 

Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu sunt cei care și-au asumat să apară public și să spargă mitul susținerii totale pentru Liviu Dragnea. Niciodată Dragnea nu a mai fost atât de aproape de demitere: nici la conflictul cu Tudose, nici la cel cu Grindeanu. Dacă în acele clipe de răzmeriță în Partidul Social-Democrat, Tudose și Grindeanu au fost mult prea slabi pentru a se putea opune lui Dragnea, care avea o experiență politică superioară și acumulase ani de stat la masă și negocieri cu baronii PSD-ului, de această dată lucrurile sunt mai complexe și mult mai periculoase pentru el.

Gabriela Firea în mod cert NU poate ocupa funcția de conducere, nici măcar ca interimar pentru că s-ar putea crede că asta a urmărit și nu va obține niciodata sprijin în PSD de la cei care îl susțin pe Dragnea și care în CEx-ul de la Neptun i s-au ridicat împotrivă. De altfel și-a dat cuvântul în fața social-democraților că nu va face acest lucru. Firea poate reprezenta însă începutul sfârșitului pentru Liviu Dragnea. 

În acest moment se vorbesțe de peste 25 de organizații care ar putea vota pentru demiterea lui Dragnea, deci lucrurile sunt cu adevărat grave pentru PSD și loc de întors nu mai poate fi. Chiar dacă Liviu Dragnea ar putea să-i convingă pe baroni prin deja celebrele negocieri și promisiuni despre care Ponta povestea și ar reuși astfel să câștige la limită în CEX, situația nu va fi mai bună în PSD. Disidenții ar putea pleca în PRO România, alternativa propusă de Ponta și i-ar aduce pe social-democrați în situația în care ar putea pierde majoritatea parlamentară și apoi guvernarea.  

NUMELE INTERIMARULUI

Cea mai bună soluție pentru partid în acest moment ar fi plecarea lui Liviu Dragnea și o detensionare a situației. Chiar și Dragnea care în mod cert va trage cu dinții de funcție, realizează că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca la începutul guvernării. Pentru înlocuirea lui Dragnea trebuie găsită însă o persoană echilibrată și acceptată de ambele tabere. În nici un caz Viorica Dăncilă nu va putea ocupa această funcție, ea fiind de fapt o mare cacealma înaintată de Firea și restul disidenților. Un lider slab n-ar face decât să intensifice luptele în PSD înainte de Congresul Național care ar putea stabili viitorul președinte al Partidului Social Democrat. Un lider slab n-ar schimba situația și ar duce partidul în aceeași direcție, mai ales că ar exista riscul ca Dragnea să dicteze din umbră. 

Cel care ar întruni condițiile unui președinte interimar în PSD ar fi nimeni altul decât Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale. În funcția pe care o deține în acest moment a fost cel mai ferit de conflicte și are probabil cei mai puțini dușmani în Partidul Social Democrat. Fifor ar putea fi soluția acceptată de ambele tabere. Ministerul Apărării este unul ferit de conflicte interne. Fifor ar putea oferi o imagine acceptabilă României în exterior și are deja legături solide cu partenerii strategici. De asemenea, Fifor este o persoană care nu s-a poziționat până acum la nici un conflict major în PSD și are o imagine în fața românilor incomparabil mai bună decât Liviu Dragnea. 

Puciul din PSD are așadar toate elementele necesare pentru a reuși: lideri puternici care au început lovitura(Firea, Țuțuianu, Stănescu), susținere din partea a peste 25 de organizații pentru dărâmarea președintelui PSD și un posibil înlocuitor: Mihai Fifor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel