Scandal la o fermă din Germania. Românii s-au revoltat: "Îți găsești familia în scaun cu rotile"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Mai mulți muncitori români la o fermă de sparanghel și căpșuni din Germania s-au revoltat împotriva condițiilor de lucru. S-a lăsat cu jigniri și amenințări grave, pe fondul lipsei de personal. 

Românii care lucrează la fermă de sparanghel și căpșuni din Germania s-au revoltat, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine. Fermierul care i-a adus din România și i-a angajat a povestit totul.

Ferma, situată în apropiere de localitatea Darmstadt și condusă de Anja Hamm și soțul ei, trece printr-o situație gravă generată de muncitorii sezonieri români.

De obicei, fermierii angajau aproximativ 100 de lucrători sezonieri din Europa de Est, majoritatea români, dar anul acesta sezonul de recoltare a început cu muncitori germani. Aceștia însă nu s-au descurcat prea bine, nici măcar nu știau să folosească cuțitul la recoltat.

Odată cu venirea românilor, au crescut masiv cantitățile recoltate

 

După ce au venit românii, totul a decurs bine timp de trei săptămâni, iar cantitățile recoltate au crescut masiv. "Dar acum e o mizerie!", se plânge femeia de 34 de ani. La scurt timp după încheierea carantinei de 14 zile, unii dintre lucrătorii sezonieri au început să nu mai asculte de instrucțiunile angajatorului: au recoltat căpșuni verzi, ce ce înseamnă o pierdere financiară pentru fermier.

Astfel a început scandalul între familia fermierilor și români. "Au fost insulte pe care n-ai vrea să le auzi vreodată", spune Hamm. 

Românii s-au certat între ei: "Îți găsești familia în scaun cu rotile"

 

Nemulțumiți că unii au refuzat să participe la revoltă, românii au început să se certe și între ei, Cei care nu au luat parte la revoltă, au fost amenințați de colegii lor: "Când te întorci acasă, îți vei găsi familia din România într-un scaun cu rotile".

Ce s-a întâmplat, de fapt, a fost că o altă fermă din Turingia i-a ademenit cu salarii mai marei sau condiții mai bune. Astfel că, la doar o zi după scandal, un autobuz trimis de o altă fermă a apărut în curte. Opt dintre muncitorii sezonierii români s-au urcat în el și au plecat.

"Pe de o parte, mă bucur că au dispărut problemele din curtea mea. Dar fiecare om care muncea era important", mai spune Anja Hamm, pentru publicația citată.

Din cauza lipsa forței de muncă, fermierii din Germania se "bat" pe muncitorii români, oferind salarii mai mari, în condițiile în care sparanghelul rămâne pe câmp, nerecoltat.

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel