Scandal în UE din cauza Germaniei: Furie în Franța și Italia, proteste la Bruxelles, după planul uriaș de cheltuieli energetice

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ceartă în UE din cauza Germaniei. Planului energetic „Germany First” (n.r. Germania Prima) al cancelarului Olaf Scholz a stârnit revoltă la Bruxelles, relatează Politico. Comisarul francez şi cel italian s-au înfuriat din cauza Berlinului care plănuieşte să cheltuiescă 200 de miliarde de euro ca să atenueze impactul creşterii preţurilor la energie.

Decizia Berlinului de a debloca 200 de miliarde de euro pentru subvenţii energetice a stârnit furie în Europa, în special în Franța și Italia. Statele UE se tem că Germania va mări diviziunea dintre bogați și săraci în UE, relatează Observator. „Germania a arătat degetul mijlociu restului Europei cu acest pachet. S-au încis spiritele în celelalte țări”, a spus un oficial al UE, citat de Politico.

Berlinul trebuie să-şi asume responsabilitate, nu doar să toarne bani în propria economie, mai ales că greşelile germane din trecut, precum dependenţa de gazul rusesc, au dus la criza energetică actuală, susţin criticii din interiorul UE. 

Presiunile puternice din partea industriei și a consumatorilor l-au făcut pe Olaf Scholz să aprobe un plan de cheltuieli de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta la atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie. Franţa şi Italia se tem că planul "Germany First" va acţiona ca un "scut" energetic, care va scoate în evidență decalajul tot mai mare dintre statele membre UE bogate și cele sărace.

 

Comisarii europeni din Franţa şi Italia s-au plâns și au protestat la Bruxelles

 

După ce Olaf Scholz a pus nevoile Germaniei pe primul loc, comisarii europeni din Franţa şi Italia, Thierry Breton şi Paolo Gentiloni, s-au plâns și au protestat la Bruxelles. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost pusă în situația neplăcută de a se distanța de doi dintre cei mai înalți oficiali ai săi, care reprezintă a doua şi a treia economie din UE. Comisarii nu au rolul de a acţiona ca emisari ai țărilor lor de origine, dar protestele lui Gentiloni și Breton arată nemulţumirile guvernelor de la Roma și Paris. 

Franţa şi Italia acuză Berlinul că va denatura piața comună a UE, punând companiile germane finanțate de stat într-un avantaj incorect față de concurenţă. Situaţia este cu atât mai supărătoare cu cât ei susțin că Berlinul este un arhitect de top al crizei energetice actuale, alimentându-şi ani de zile depedenţa energetică faţă de Rusia.

Mai mult, Gentiloni și Breton un trimis editoriale la mai multe ziare prin care cer solidaritate și o abordare europeană comună pentru soluționarea crizei energetice. ”Articolele de opinie sunt inițiative personale ale comisarilor, ele nu reprezintă Comisia", a reacționat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene care a încercat să aplaneze conflictul și să distanțeze poziția franco-italiană de cea a Ursulei von der Leyen. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel