Scandal la vârf, în Italia: "Un român nu ar trebui să poată vota primarul. Nu vreți să voteze și imigranții ilegali?"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Este scandal la nivel înalt în Italia pe tema posibilității ca românii sau alți cetățeni ai Uniunii Europene care au rezidență în peninsulă să se înregistreze pentru a putea vota pentru alegerea primarului în localitatea în care au primit rezidența. 

Totul a început de la un mesaj transmis de candidatul pentru funcția de primar al orasului Trento, Franco Ianeselli care spune că în Italia toți cetățenii rezidenți au dreptul de a-și vota primarul, conform legii. 

Acesta explică faptul că toți cetățenii rezidenți ai UE își pot exercita dreptul de a vota primarul, chiar dacă nu au încă cetățenia italiană: ei ar fi trebuit să se înregistreze la oficiul registrului municipal până la 11 august. Și pentru a facilita și mai mult procesul, a fost publicat un ghid în mai multe limbi. 

A fost momentul în care senatorul Andrea de Bertoldi, din partidul Frații Italiei a intervenit brutal: 

"Poate ca să nu rateze nimic, vor propune în curând votul imigranților ilegali , care, datorită stângii, invadează țara. Haideți să ne trezim, italieni! ", a comentat de Bertoldi.

Replica lui Ianeselli: "De ce nu vrea ca un român să poată vota?"

 

"Este trist și dezolant să vedem un senator al Republicii care se opune unui drept stabilit prin lege , dreptul de a vota la alegerile municipale pentru cetățenii rezidenți ai UE. Acesta este un mod de a afirma apartenența noastră la Uniunea Europeană și de a face cetățenii să participe și să fie responsabili pentru viața politică din comunitatea lor. Potrivit lui Bertoldi, un român, un austriac sau un francez care locuiește în Trento de ani buni nu ar trebui să poată să voteze pentru a alege primarul. Numai el știe de ce ", a fost replica lui Ianeselli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel