Sânzienele sau Drăgaica, noaptea magică a româncelor: Ritualuri, tradiţii și superstiții în ziua când „se deschid porţile cerului”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Sânzienele sau Drăgaica, noaptea magică a româncelor: Ritualuri, tradiţii și superstiții în ziua când „se deschid porţile cerului”
Sânzienele sau Drăgaica, noaptea magică a româncelor: Ritualuri, tradiţii și superstiții în ziua când „se deschid porţile cerului”

Sânzienele sau Drăgaica este o sărbătoare românească considerată magică. Se spune că noaptea de Sânziene este una dintre marile nopți de peste an, când cerurile se deschid iar cele două lumi comunică energetic și vibrațional. O seară în care fel de fel de ritualuri magice au loc. Iată câteva dintre tradițiile și ritualuri românești de Sânziene.

Dintre toate sărbătorile populare, Sânzienele sunt preferatele mele: au loc vara, sărbătoresc feminitatea și sunt despre dragoste, soare și noi începuturi.

Nu doar ziua de 24 iunie este una specială, ci și noaptea care o precede despre care se crede că este magică (conform credințelor populare, forțele benefice ajung atunci la apogeu și minunile sunt posibile).

Legendele spun că în noaptea dintre 23 şi 24 iunie, înaintea zilei Sfântului Ioan Botezătorul, se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană, iar Sânzienele dansează.

Sânzienele sunt zâne, sânzienele sunt flori, sânzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi.

În Noaptea de Sânziene animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii. Tot în Noaptea de Sânziene porţile cerului sunt deschise și se întorc strămoșii acasă, Moșii de Sânziene.

Sânzienele - Obiceiuri și ritualuri specifice românești

 

1. Se adună flori de sânziene din care fetele fac cununi și băieți cruci, acestea vor fi purtate pe timpul celorlalte ritualuri și mai apoi puse în casă pentru belșug și spor în casă.

2. Se face un buchețel din flori de sânziana legat cu ață roșie pe care fetele nemăritate îl vor pune sub pernă pentru a-și visa ursitul.

3. Fetele vor pune floare de sânziană în sân sau în par pentru a deveni mai atrăgătoare.

4. Pentru a fi sănătos restul anului se poate consuma ceaiul de sânziană.

5. Scrie și arde: pe o hârtie se vor scrie emoțiile negative care ne cuprind și apoi hârtia se arde, iar noi vizualizăm cum acestea dispar.

6. În seara de 23 este benefic să facem baie cu floare de sânziană, urmând că restul anului să fim mai atrăgătoare și ocolite de boli.

7. Tot în seara de 23 iunie putem scoate un buchet de sânziană afară iar la ora 00:00 să bem rouă așternută pe acesta.

8. Fetele nemăritate pot arunca buchețelul prins cu ață roșie prin ușă, semnificând că aceste își vor găsi ursitul sau se vor mărită în anul care urmează.

9. Se umple un vas cu apă și se aprinde o lumânare roșie. După ce ne gândim profund la ursitul nostru, picurăm în bolul cu apă 23 de picături de ceară. După ce picăturile de ceară nu se vor mai agita în apă, acestea vor formă inițiala ursitului.

10. Un ritual relaxant pe care îl poți practica de Sânziene e lectura unor cărți cu sau despre personaje feminine puternice. Îți recomand ”Femei care aleargă cu lupii”, ”Privind înauntru”, ”Călătoria Eroinei”, dar și cărți care celebrează bucuria feminității, cum ar fi recent apăruta ”Orașul Fetelor”, scrisă de Elizabeth Gilbert.

11. În ziua de Sânziene se joacă Drăgaica, dans ritual asemănător Călușului. De data aceasta, ceata este formată exclusiv din fete, câteva îmbrăcate în haine bărbătești, numite Drăgaici, Drăghicuțe sau Drăgane. La fel ca în cazul călușarilor, și alaiul Drăgaicelor este însoțit de un muzicant iar una dintre fete poartă un steag împodobit cu baticuri colorate, spice de grâu, usturoi, pelin, flori de sânziene și alte plante magice. Acest cortegiu ceremonial străbate ulițele satului, formând un brâu simbolic, protector și fertilizator, ce cuprinde întreaga comunitate.

În unele sate, fetele aveau și coase, vestind că e vremea de cositului, că plantele și-au încheiat drumul, au fost sămânță, au germinat, au crescut, s-au înmulțit iar acum urmează să moară. În alte locuri, cea mai frumoasă fată se alege Drăgaică, se împodobește cu spice de grâu și cu flori de sânziene ca o mireasă, după care, însoțită de alaiul său, cutreieră holdele, câmpurile și satele într-un extraordinar parcurs ritualic, aducător de belșug și fertilitate, reminiscență a unui străvechi cult agrar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel