Salvini a dat lovitura în Italia. A reușit ce și-a propus

Narcis Popa |
Data publicării:

Senatul italian a acordat miercuri vot de încredere guvernului asupra unui decret-lege foarte controversat privind securitatea şi imigraţia, lege dorită de liderul partidului de extremă dreapta Liga, ministrul de interne Matteo Salvini, informează AFP şi Reuters. 

Guvernul populist italian a câştigat acest vot cu 163 de susţineri, 59 respingeri şi 19 abţineri, printre voturile împotrivă fiind şi cele din partea a cinci senatori ai Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem, la putere).

Camera Deputaţilor trebuie să aprobe, înainte de sfârşitul lui noiembrie, textul adoptat la finele lui septembrie de guvernul de coaliţie Liga/M5S, pentru ca acesta să intre în vigoare. Cele două partide nu ar trebui să aibă probleme în a face să fie adoptată aceasta lege în camera inferioară, dat fiind majoritatea de care dispun.

Guvernul a cerut marţi vot de încredere în Senat pentru a accelera adoptarea acestei legi dorite de Salvini, ministrul de interne al Italiei şi vicepremier, în timp ce parlamentari ai M5S au depus mai multe zeci de amendamente.

În mod concret, textul înlocuieşte permisele de şedere umanitare, în prezent acordate pentru 25% dintre solicitanţii de azil şi pe o durată de doi ani, cu diverse alte permise, cum sunt, între altele, cel de "protecţie specială", pe o durată de un an, sau de "catastrofă naturală în ţara de origine", pe o durată de şase luni.

El prevede de asemenea o procedură de urgenţă pentru a putea expulza orice solicitant de azil care se dovedeşte "periculos".

Textul legii reorganizează şi sistemul de primire a solicitanţilor de azil, estimaţi la sfârşitul lui octombrie la 146.000 şi care vor fi regrupaţi în centre mari, ca măsură de economie.

Pe partea de securitate, textul generalizează utilizarea de pistoale electrice şi facilitează evacuarea clădirilor ocupate abuziv.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile prevăzute în text, "care nu furnizează garanţii adecvate, mai ales pentru persoanele vulnerabile sau cu cerinţe speciale, cum sunt victimele unor abuzuri sau torturi".

"Decret asupra securităţii şi imigraţiei, 12:19, Senatul aprobă. Decret Salvini, o zi istorică", şi-a exprimat miercuri satisfacţia Matteo Salvini într-o postare pe contul său de Twitter, după acest vot de încredere.

"Trebuie să-i primim pe cei care fug de războaie, însă pentru migranţii economici nu este loc. Cel care fuge de război este fratele meu, însă cel care vine aici pentru a vinde droguri şi a crea dezordine trebuie să se întoarcă în ţara lui", a adăugat mai târziu Salvini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel