Salariul sezonierilor în Germania. Violeta Alexandru: "Câștigă 2000 euro pe lună, uneori chiar dublu"

Narcis Popa |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook @Violeta Alexandru
Sursa foto: Facebook @Violeta Alexandru

 Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a afirmat, că, în marea lor majoritate românii care muncesc sezonier în Germania nu sunt trataţi ca sclavi, iar în anumite ferme nici angajatorul nu făcea eforturi suplimentare, dar nici românii nu contribuiau la menţinerea de condiţii decente. 

"Aveam mai multe semnale de mai multă vreme, dar nu aşa de profunde ca acestea care au apărut imediat ce au fost ridicate restricţiile. Fizic nu am putut să plec până a început toată această pandemie. Am numărat zilele până când s-au ridicat restricţiile şi am putut să-mi pregătesc plecarea, i-am spus premierului că vreau să plec. Cea mai bună informare o am de la oameni, direct. Nu mi-a cerut nimeni să plec (în Germania, n.r.) şi nu am niciun motiv să spun altfel. Nu mi-a cerut nici partidul, nimeni. Voiam eu să aud dincolo de informările pe hârtie şi mi-a prins extrem de bine. În majoritate, românii nu sunt trataţi ca sclavi. Nu am făcut o statistică, dar şi aici, ce înseamnă condiţii decente este o chestiune relativă. Am văzut şi ferme în care condiţiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea şi mai bine. Am văzut şi ferme în care condiţiile nu erau grozave. Unde nu erau condiţii decente, adevărul este undeva la mijloc. În anumite zone, în anumite ferme nici angajatorul nu făcea eforturi suplimentare, dar nici românii noştri nu contribuiau la menţinerea de condiţii. Nu vreau, însă, să generalizez", a spus Alexandru luni la Europa FM.

Violeta Alexandru: Un sezonier român ia 2000 euro, dar poate lua și dublu



Ministrul de resort a subliniat, totodată, că de mai mulţi ani sunt români care merg să lucreze în Germania la acelaşi angajator, dar care nu s-au gândit şi la implicaţiile de la nivelul protecţiei sociale.

"Dacă ar pleca prin agenţiile de plasare a forţei de muncă, am putea avea o evidenţă, dar cei mai mulţi dintre dânşii (lucrătorii români, n.r.) pleacă pe cont propriu. Vizita mea în Germania mi-a arătat o Românie care merge de 8, 9, 10 ani la acelaşi angajator german şi care a fost mulţumită de faptul că a încasat nişte bani munciţi zi-lumină, dar pe care nu am găsit-o conştientă de implicaţiile la nivelul protecţiei sociale, de exemplu. Contractele de muncă pentru muncitorii sezonieri sunt un tip de contract de aproximativ 70 de zile care nu presupun acelaşi regim de inventariere şi de evidenţă ca restul contractelor de muncă. Problema mea este că aş dori să trecem în revistă un minim pachet de protecţie socială pentru români. Sigur că e de înţeles că cineva îşi doreşte să aibă un venit imediat şi din el să plătească lucrurile de care are nevoie, dar eu am datoria să fac mai mult pentru protecţia lor imediată, dar mai ales pe termen lung pentru momentul în care ies la pensie. Vorbesc aici de un plan al Germaniei pe care trebuie să-l facem împreună, pentru că în măsura în care dânşii ar avea contribuţii plătite în România, chestiunea devine comună. Unele contribuţii ar putea fi plătite aici, iar altele acolo", a afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta a menţionat că, în medie, un român care munceşte ca sezonier în Germania câştigă 2.000 de euro/lună, însă sunt cazuri în care se poate ajunge la o sumă dublă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel