Salariile au crescut insuficient în Marea Britanie: puterea de cumpărare e mai mică decât în anii trecuți

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Rishi Sunak - Premierul Marii Britanii (Sursa foto: Agerpres)
Rishi Sunak - Premierul Marii Britanii (Sursa foto: Agerpres)

Salariile din Marea Britanie, deși au crescut, sunt mai slabe în puterea de cumpărare. 

Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a urcat cu 6,4% în perioada septembrie - noiembrie 2022, cel mai rapid ritm de creştere din 2001, excluzând pandemia, dar salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2,6%, a anunţat marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi BBC.

Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor. În prezent, rata anuală a inflaţiei în Regatul Unit se situează la 10,7%.

"Valoarea reală a salarizării continuă să scadă, preţurile încă înregistrează un ritm de creştere mai rapid decât câştigurile. Astfel, înregistrăm una din cele mai semnificative scăderi ale salariului reglementat, de când s-a început publicarea acestor date", a afirmat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Salariile au crescut cu peste 7% în Marea Britanie, în sectorul privat



În perioada septembrie - noiembrie 2022, creşterea salariilor a fost mai puternică în sectorul privat (7,2%) decât în sectorul public (3,3%). Este cel mai accentuat decalaj, excluzând pandemia, a precizat ONS.

Incluzând bonusurile, salariile au înregistrat o creştere anuală de 6,4%, depăşind previziunile economiştilor, de 6,3%.

De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2022, rata şomajului s-a menţinut la 3,7%, în linie cu estimările analiştilor. Deşi este cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani, Banca Angliei a avertizat că până în 2025 rata şomajului aproape se va dubla, din cauza recesiunii dure cu care se va confrunta Marea Britanie.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 85.000 în trimestrul patru din 20222, arată datele ONS, deşi cei mai mulţi angajatori sunt forţaţi să majoreze salariile pentru a-i atrage pe angajaţii de care au nevoie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel