S-au separat taberele pentru alegerile anticipate din Italia. Partidele care au anunțat un acord 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a anunţat sâmbătă că a ajuns la un acord cu stânga şi cu ecologiştii în vederea alegerilor legislative din septembrie în care dreapta şi extrema dreaptă sunt favorite, transmite AFP.

Acest acord electoral cu Europa Verde şi stânga italiană (Sinistra italiana, SI) era "necesar", a justificat decizia secretarul PD, Enrico Letta, în cadrul unei conferinţe de presă alături de secretarul SI, Nicola Fratoianni şi co-purtătorul de cuvânt al Verzilor, Angelo Bonelli.

"Divergenţele nu trebuie să devină un obstacol în calea convergenţei", a subliniat, la rândul său, Nicola Fratoianni, considerând că "începe o nouă fază" pentru "a împiedica extrema dreaptă" să ajungă la putere.

Marţi, PD se aliase deja cu mica grupare centristă Azione a lui Carlo Calenda în vederea consolidării forţelor în confruntarea cu blocul conservator format din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga lui Matteo Salvini şi suveraniştii Fratelli d'Italia ai Giorgiei Meloni.

Stânga este sub presiune după destrămarea, luna trecută, a coaliţiei de unitate naţională a premierului Mario Draghi, care a dat startul campaniei electorale pentru alegerile legislative dominate rapid de forţele de dreapta.

Sondajele din Italia



Fratelli d'Italia, formaţiune naţionalistă eurosceptică, conduce în sondaje de câteva săptămâni cu aproximativ 24%. Aliaţii săi, Forza Italia şi Liga Anti-imigraţie, sunt creditaţi cu 7%, respectiv 12% din intenţiile de vot.

PD oscilează în jurul procentului de 23%, ceea ce face esenţială crearea de alianţe pentru a rămâne cu şanse de câştig în cursa electorală.

Luigi Di Maio, şeful diplomaţiei italiene şi fost lider al Mişcării 5 Stele (M5S, populist), a creat un nou partid de centru-stânga, Impegno Civico (Angajare Civică) şi s-a arătat deschis unei alianţe cu alte partide de stânga sau de centru-stânga.

Alegerile din 25 septembrie au loc în contextul în care Italia, puternic îndatorată, se confruntă cu o inflaţie galopantă şi cu îngrijorări legate de aprovizionarea cu energie cauzate de războiul din Ucraina, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel