S-a schimbat piața muncii. Românii nu mai REFUZĂ locurile de muncă. Posturile vacante, tot mai puține

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Locuri de muncă pentru românii din diaspora (Sura foto: Agerpres)
Locuri de muncă pentru românii din diaspora (Sura foto: Agerpres)

Pe finalul anului 2020, piața muncii pare că s-a schimbat: în România locurile de muncă vacante erau tot mai puține, semn că opțiunile nu mai erau atât de multe. 

În ultimul trimestru din 2020, numărul locurilor de muncă a fost de peste 35.000, în scădere cu aproape 4.000 față de trimestrul anterior, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, rata locurilor de muncă vacante a fost 0,73%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. „Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 11,5 mii”, a informat INS.

În trimestrul IV din 2020, rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,85%), sănătate şi asistenţă socială (1,51%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,16%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante

 

Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (1,95%).

„Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,3 mii locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5,1 mii locuri vacante în administraţia publică, iar 0,9 mii locuri vacante în învăţământ”, potrivit raportării INS.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,01%), în învăţământ (0,26%), respectiv în construcţii (0,27%).

INS arată că, în trimestrul IV din 2020, „cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (9,3 mii locuri vacante), lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (5,9 mii locuri vacante), ocupaţii elementare - grupa majoră 9 (4,8 mii locuri vacante), respectiv muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (4,2 mii locuri vacante)”, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel