S-a descoperit o planetă asemănătoare Pământului care ar putea fi locuibilă

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
S-a descoperit o planetă asemănătoare Pământului care ar putea fi locuibilă / Foto: Captura Youtube
S-a descoperit o planetă asemănătoare Pământului care ar putea fi locuibilă / Foto: Captura Youtube

O nouă descoperire în domeniul astronomiei a captat atenția comunității științifice: o planetă potențial locuibilă, numită Gliese 12 b, a fost detectată la doar 40 de ani lumină distanță. 

Această planetă, care orbitează în jurul unei pitice roșii în constelația Pești, reprezintă un subiect de interes major pentru cercetători, având dimensiuni puțin mai mici decât Pământul și o orbită de aproximativ 12,8 zile.

Ceea ce face Gliese 12 b atât de captivantă este posibilitatea ca temperatura sa de suprafață să permită existența vieții umane. Cu o estimare a temperaturii la suprafață de aproximativ 42 de grade Celsius, există speculații că această planetă ar putea fi locuibilă. Cu toate acestea, este necesară o investigație mai profundă a atmosferei sale pentru a confirma această ipoteză.

Profesorul Masayuki Kuzuhara, de la Centrul de Astrobiologie din Tokyo, a condus echipa de cercetare care a efectuat această descoperire împreună cu Akihiko Fukui. Ei consideră că Gliese 12 b ar putea fi asemănată cu Venusul din sistemul nostru solar, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al energiei primite de la steaua sa gazdă.

 

Planeta are proprietăți asemănătoare cu Pământul

 

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este necesară o mai mare înțelegere a atmosferei și a altor caracteristici ale planetei pentru a determina dacă aceasta este cu adevărat locuibilă. Este o sarcină dificilă, având în vedere că Gliese 12 b se află la o distanță considerabilă față de Pământ, iar lumina pe care o observăm acum călătorește de 40 de ani până la noi.

Profesorul Thomas Wilson de la Universitatea din Warwick, implicat în această descoperire, a subliniat raritatea și importanța studierii planetelor similare cu Pământul, cum este Gliese 12 b. El a menționat că această planetă oferă o oportunitate unică de înțelegere a caracteristicilor atmosferice și termice ale unor astfel de corpuri cerești.

Echipa de cercetare a utilizat date de la sateliții NASA pentru a confirma existența și caracteristicile planetei. Una dintre concluziile remarcabile ale studiului este că Gliese 12 b nu pare să prezinte semne extreme de activitate magnetică, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra condițiilor de viață de pe planetă.

Cu telescoape precum JWST (James Webb Space Telescope) în dezvoltare, oamenii de știință speră să obțină mai multe informații despre atmosfera și temperatura lui Gliese 12 b în următorii ani. Acest lucru ar putea aduce lumina asupra posibilității existenței vieții pe această planetă și ar putea deschide noi perspective în căutarea altor lumi locuibile dincolo de sistemul nostru solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel