Rușii, păcăliți de ucraineni să bombardeze cu rachete scumpe niște machete de lemn: "Este ca o țintă VIP"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Rușii, păcăliți de ucraineni să bombardeze cu rachete scumpe niște machete de lemn: „Este ca o țintă VIP”
Rușii, păcăliți de ucraineni să bombardeze cu rachete scumpe niște machete de lemn: „Este ca o țintă VIP”

Ucraina se poate lăuda nu neapărat cu cele mai sofisticate arme, ci mai ales cu o flotă de momeli care seamănă cu sisteme avansate de rachete americane. Acest lucru a păcălit forțele rusești să irosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, foarte costisitoare, pe ținte fictive, potrivit interviurilor cu oficiali americani și ucraineni de rang înalt și fotografiilor replicilor analizate de Washington Post.

Momelile ucrainene sunt făcute din lemn, dar pot fi imposibil de distins de o baterie de artilerie prin obiectivul dronelor rusești, care transmit locația lor către portavioanele navale cu rachete de croazieră din Marea Neagră.

"Când dronele văd bateria, este ca o țintă VIP", a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, referindu-se la vehiculele aeriene fără pilot, sau dronele, care întâlnesc replici de artilerie cu rază lungă de acțiune.

După câteva săptămâni pe teren, momelile au atras cel puțin 10 rachete de croazieră Kalibr, un succes inițial care a determinat Ucraina să extindă producția de replici pentru o utilizare mai largă, a declarat oficialul ucrainean de rang înalt, care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni militare sensibile.

Folosirea momelilor sistemului de rachete, care nu a fost raportată anterior, este una dintre numeroasele tactici asimetrice adoptate de forțele armate ucrainene pentru a riposta împotriva unui inamic invadator mai mare și mai bine echipat. În ultimele săptămâni, agenții Kievului au aruncat în aer linii de cale ferată și de electricitate pe teritoriul rusesc ocupat, au detonat explozibili în interiorul depozitelor de arme rusești și au asasinat presupuși colaboratori.

Distrugerea replicilor ucrainene poate explica parțial evaluările neobișnuit de lăudabile ale Rusiei privind daunele de luptă asupra artileriei occidentale, în special asupra sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, fabricat de SUA.

"Au pretins că au lovit mai multe HIMARS decât am trimis noi", a observat un diplomat american.

 

Lungimile până la care Ucraina a mers pentru a proteja sistemele de rachete furnizate de Occident subliniază importanța acestora pe câmpul de luptă.

Luna trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor săi să acorde prioritate distrugerii sistemelor de artilerie cu rază lungă de acțiune, după ce acestea au lovit linii de aprovizionare rusești cheie. Aproape în fiecare săptămână, Shoigu și alți oficiali ruși din domeniul apărării anunță noi lovituri reușite asupra sistemelor de rachete furnizate de Occident, inclusiv asupra HIMARS, mai ușoare, fabricate în SUA.

Explozia aerodromului din Crimeea a fost opera forțelor speciale ucrainene, afirmă un oficial

 

Obiceiul rusesc de a înfrumuseța performanțele de pe câmpul de luptă nu este deloc nou, dar experții spun că momelile explică probabil o deconectare dramatică.

"Dacă rușii cred că au lovit un HIMARS, vor susține că au lovit un HIMARS", a declarat George Barros, cercetător militar la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din Washington. "Este foarte posibil ca forțele rusești să supraestimeze evaluările pagubelor de luptă după ce au lovit momeli HIMAR".

Folosirea momelilor pentru înșelăciune are o istorie lungă pentru armatele din Est și Vest.

Rușii numesc tacticile de deghizare și înșelăciune "maskirovka", care a implicat, printre alte instrumente, achiziționarea de avioane de luptă gonflabile MiG-31 și sisteme de rachete simulate S-300. Forțele iugoslave ale lui Slobodan Milosevic au folosit tancuri simulate și ținte false împotriva forțelor NATO în timpul conflictului din Kosovo. 

De-a lungul timpului, pentru a realiza o maskirovka, forțele ruse au achiziționat avioane de luptă gonflabile MiG-31 și replici ale sistemelor de rachete S-300.

Forțele iugoslave ale lui Slobodan Milosevic au folosit simulatoare de tancuri și ținte fictive împotriva forțelor NATO în timpul conflictului din Kosovo.

Puterile aliate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au folosit echipamente de momeală și informații false pentru a încerca să direcționeze greșit forțele germane înainte de debarcarea pe plaja din Normandia.

Pentru Ucraina, avantajele pe câmpul de luptă ale capcanelor sunt duble, consemnează analiștii militari. Într-un război prelungit de artilerie, găsirea unor modalități de a degrada și epuiza arsenalul mai mare de rachete al Rusiei este esențială pentru armata mai mică din acest război, care este cea a Ucrainei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel