Rușii își mută banii în Turcia. Investiții masive în ultima perioadă

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

De teama sancțiunilor, rușii caută să-și protejeze banii în țări prietenoase cu ei. Astfel, aceștia au început să investească masiv în locuințe din Turcia. 

 Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind principalii cumpărători, aceştia căutând un paradis financiar, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Vânzările către străini au urcat cu 58,1%, principalii cumpărători fiind ruşii, cu 1.152 locuinţe în aprilie, de la 547 în martie. Ei sunt urmaţi de iranieni şi irakieni.

Ruşii bogaţi investesc în sectoarele imobiliare din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, căutând un paradis financiar în urma războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale, susţin companiile imobiliare.

Datele din aprilie arată şi o creştere a vânzărilor de proprietăţi ipotecate, cu 82,9% comparativ cu perioada similară din 2021, reprezentând 24,1% din totalul vânzărilor, arată datele Institutului de Statistică. 

Turcia are o inflație de 70% în luna aprilie

 

Turcia nu o duce economic prea grozav, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 69,97% în luna aprilie.

Promisiunile guvernului şi reducerile de TVA la produsele de primă necesitate anunţate la începutul anului nu au frânat tendinţa de creştere a preţurilor. Datele oficiale publicate joi de Institutul de statistică din Turcia arată că preţurile au crescut cu 7,25% în aprilie, în plină sărbătoare a Ramadanului, comparativ cu luna martie şi cu 69,97% faţă de luna aprilie a anului trecut, ceea ce reprezintă cea mai ridicată inflaţie înregistrată de Turcia după luna februarie 2002.

Avansul inflaţiei s-a datorat în primul rând unul salt de 105,9% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 89,1% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Ministrul turc al Finanţelor, Nureddin Nebati, a ţinut să calmeze îngrijorările declarând că actualul trend inflaţionist este unul trecător şi nu se va prelungi pe termen lung. "Vom creşte bunăstarea şi puterea de cumpărare a cetăţenilor noştri", a spus luni Nureddin Nebati.

Turcia, eșec economic lamentabil. Erdogan vrea totuși scăderea dobânzilor 



În schimb, economiştii sunt de părere că inflaţia va rămâne la un nivel ridicat pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, iar media prognozelor pentru inflaţia la final de an este de 52%.

"Începe să devină jenant pentru Turcia. Desigur că există o creştere a preţurilor la alimente şi energie dar este vorba şi de un eşec spectaculos al politicii monetare turceşti", a comentat Timothy Ash, analist la firma BlueAsset Management şi specialist pe Turcia.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan insistă că este nevoie de reduceri semnificative ale dobânzilor pentru ca inflaţia să scadă, o idee care contravine teoriilor economice convenţionale. În pofida îngrijorărilor cu privire la creşterile de preţuri provocate de războiul dintre Ucraina şi Rusia, de unde Turcia importă energie şi cereale, Banca Centrală a Turciei nu a majorat dobânda de referinţă, care de la finele lui 2021 a rămas neschimbată la 14%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel