Rusia trimite trupe în Belarus. Ce urmează? 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Numărul soldaţilor ruşi aflaţi pe teritoriul Belarusului, în apropiere de frontiera cu Ucraina, este în creştere, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul oraşului ucrainean Jitomir, Serhiy Suhomlyn.

Potrivit acestuia, autorităţile belaruse au pus la dispoziţia armatei din Federaţia Rusă un aerodrom în vecinătatea graniţei cu Ucraina, de unde, recent, au decolat mai multe avioane care au lansat 24 de bombe într-o zonă din imediata apropiere a oraşului Jitomir.

El susţine că, pe fondul mişcărilor de trupe din Belarus, nivelul de ameninţare dinspre Nordul ţării este, la rândul său, în creştere.

"Se aduc forţe militare suplimentare şi pe teritoriul Belarusului. A fost pus la dispoziţie un aerodrom pentru armata rusă, unde au aterizat din nou avioane militare ruseşti MIG şi SU, avioanele de atac. Deci trebuie să luăm în calcul că un eventual atac din partea Belarus este posibil. Cu ajutorul comunităţii locale ridicăm posturi de apărare la graniţa cu Belarus şi facem tot posibilul ca, în cazul în care va îndrăzni să facă acest pas, să îl coste foarte scump. Înţelegem că societatea belarusă nu susţine intrarea în război a ţării, 80% din populaţie este contra acestui război, şi, chiar dacă Lukaşenko va îndrăzni să ne atace, o eventuală înfrângere a armatei sale poate duce şi la schimbarea regimului. Va fi ultimul lucru pe care îl va face", a afirmat primarul din Jitomir.

Localitatea Jitomir, care a avut pierderi însemnate de la începutul războiului, are o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori, iar regiunea Jitomir, care se învecinează cu Belarus, numără peste 1,2 milioane de oameni. 

Ce se mai întâmplă pe frontul ucrainean

 

Peste zece explozii puternice s-au auzit vineri dimineaţă la Nikolaev (în sudul Ucrainei), a anunţat primarul oraşului Oleksandr Senkevici pe contul său Telegram, potrivit Ukrinform şi Unian.

''Alerta aeriană continuă! Nu ieşiţi din case şi adăposturi! Toate informaţiile importante vi le voi comunica mai încolo!'', le-a transmis edilul locuitorilor din Nikolaev, care a fost supus unui bombardament de amploare şi cu o zi în urmă.

Alerta aeriană a fost anunţat la ora locală 07:47, notează Ukrinform.

La scurt timp, primarul a venit cu un nou mesaj, indicând că pe teren acţionează echipe de intervenţie şi de salvare. Pe moment se ştie doar de doi răniţi, a mai spus el, adăugând că bilanţul victimelor se va actualiza pe măsura înlăturării dărâmăturilor.

''De data aceasta, raşistî (aşa cum îi numesc ucrainenii pe ruşi) au lovit Nikolaev dimineaţa, în jurul orei 07:50, ştiind bine că în acest moment sunt deja mulţi oameni pe străzi. Adevăraţi terorişti!'', a scris el pe contul său de Telegram.

Şeful administraţiei militare (ucrainene) a regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a publicat ulterior o înregistrare video cu momentul în care o rachetă inamică loveşte una dintre universităţile din Nikolaev.

''Astăzi, statul terorist Rusia a atacat două mari universităţi din Nikolaev. Cel puţin zece rachete au fost lansate. Acum ne atacă şi educaţia. Lansez un apel către universităţile din întreaga lume democratică să declare Rusia ceea ce este cu adevărat - un (stat) terorist!'', subliniază Vitali Kim în postarea sa pe Twitter.

Potrivit armatei ucrainene, numai în Marea Neagră, Rusia dispune de un arsenal de 32 de rachete de croazieră Kalibr amplasate pe nave ale marinei ruse cu baza în Sevastopol (în peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014).

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase anterior că Rusia a lansat de la începutul invaziei 2.960 de rachete asupra Ucrainei. 'Ţinta principală a rachetelor (ruseşti) sunt obiectivele civile', a declarat el, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel