Rusia transferă avioane de luptă în Belarus

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Trei avioane de luptă ruseşti Su-30 au aterizat pe aerodromul din Baranovici din Belarus.

Ultimele aterizări ale avioanelor de luptă ale Forţelor Aerospaţiale Ruse în Belarus au fost înregistrate pe la sfârşitul lunii martie, anunţă Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la grupul de monitorizare Belaruski Gaiun. ''Astăzi, trei avioane de luptă multirol de tip Su-30SM ale Forţelor Aerospaţiale Ruse au intrat în spaţiul aerian al Belarus, care au aterizat pe aerodromul Baranovici. Reamintim că ultimele zboruri efectuate de avioanele de luptă ruseşti între Rusia şi Belarus au avut loc pe la sfârşitul lunii martie. În acel moment, avioanele plecau din ţara noastră'', se specifică într-un comunicat.

Se mai menţionează că o parte dintre aeronavele ruse care au rămas în Belarus sunt folosite pentru instruirea de noi piloţi ai Forţelor Aerospaţiale Ruse. Potrivit grupului de monitorizare, sosirea celui de-al doilea lot de avioane Su-30SM în Belarus era aşteptată în luna octombrie a acestui an.

Belarusul mai pregătește ceva

 

''Dar astăzi nu au sosit avioane de luptă din fabrică, noi, ci cele aflate în serviciul Forţelor Aerospaţiale Ruse, cu numerele de înregistrare RF-81772, RF-81760 şi RF-81758'', anunţă grupul de monitorizare. Trebuie amintit faptul că, recent, grupul de monitorizare a relatat că Belarus s-ar putea pregăti să primească trenuri militare de pe teritoriul Rusiei. În prezent, continuă pregătirile intense ale căilor ferate belaruse.

De asemenea, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat că Belarus pregăteşte locuri pentru a-i caza pe cei 20.000 de bărbaţi mobilizaţi din Rusia. Ei ar trebui să completeze unităţile Forţelor Armate Ruse, dislocate în Belarus, relatează Rador.

 

Bielorușii se opun războiului din Ucraina. Cu o excepție

 

Opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia l-a avertizat miercuri pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că angajarea armatei sale în susţinerea Rusiei în Ucraina ar fi echivalentă cu o "sinucidere politică" şi a spus că se teme de o utilizare a armei nucleare de pe teritoriul ţării sale, relatează AFP.

Într-un interviu pentru AFP, Svetlana Tihanovskaia a calificat "referendumurile" de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate drept "simulacre" menite să prezinte ruşilor o victorie, deşi de fapt "blitzkrieg-ul Kremlinului a eşuat".

"Toată lumea a văzut că armata Kremlinului nu era atât de puternică pe cât se spunea, regele este gol, nicio ţară normală nu ar recunoaşte aceste voturi", a estimat fosta candidata la preşedinţia Belarus pe marginea congresului Partidului Laburist britanic de la Liverpool, în nord-vestul Angliei.

În contextul în care Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară, Svetlana Tihanovskaia a estimat că, chiar dacă Lukaşenko decide să trimită trupe, "belaruşii ar dezerta (...)" pentru că ei simt "o apropiere" cu Ucraina.

"Însă dacă decide participarea armatei noastre, asta ar fi echivalent cu o sinucidere politică pentru el", a declarat ea.

"Chiar cei care susţin regimul şi aliaţii lui Lukaşenko se opun războiului în Ucraina", a dat ea asigurări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel