Rusia se implică în destabilizarea Spaniei, prin mișcarea separatistă din Catalonia. Mesaj din Parlamentul European 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Parlamentul European are concluziile preliminare ale unui raport care arată că Rusia s-a implicat în mișcarea secesionistă din Catalonia, pentru destabilizarea Spaniei. 

Parlamentul European (PE) şi-a exprimat joi încă o dată preocuparea faţă de ''ampla interferenţă rusă cu mişcarea separatistă din Catalonia'', într-un nou raport, aflat încă în faza de proiect, al unei comisii speciale a PE asupra ingerinţelor externe în ''procesele democratice'' în UE, relatează agenţia EFE.

Proiectul de raport, prezentat joi şi redactat de eurodeputata populară letonă Sandra Kalniete, reiterează preocuparea'' asupra relatărilor despre ''mari finanţări ruse pentru politicieni şi partide în mai multe ţări democratice (...), în încercarea de a interfera în procesele lor democratice''.

Contacte strânse între secesioniști și ruși



În acelaşi paragraf se face referire la ''ampla interferenţă rusă cu mişcarea separatistă în Catalonia'', la fel ca într-un raport redactat de aceeaşi comisie în 2022. Acel raport cerea o investigaţie aprofundată asupra ''contactelor strânse şi regulate între funcţionari ruşi şi reprezentanţi ai unui grup de secesionişti catalani în Spania'', despre care scrisese New York Times în septembrie 2021.

Astfel de contacte, susţine aceeaşi comisie, care face referire şi la contacte între Kremlin şi campania pentru Brexit, ''fac parte din strategia mai amplă a Rusiei de a profita de orice ocazie pentru a manipula discursul pentru a crea destabilizare''.

Noul text al PE, care va cuprinde recomandări neconstrângătoare pentru a combate ingerinţele străine în ''democraţiile europene'', este încă în faza de amendamente şi va fi supus votului acelei comisii şi în final celui al plenului PE, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel