Rusia plănuiește să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemului de răcire

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia plănuiește să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemului de răcire
Rusia plănuiește să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemului de răcire

Rusia plănuiește să deconecteze cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, într-o acțiune care ar risca o defecțiune catastrofală a sistemului de răcire, a avertizat șeful companiei de energie atomică din Kiev.

Petro Kotin, șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară Energoatom, a declarat că a văzut planurile detaliate ale inginerilor ruși de a deconecta centrala electrică Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și de a o conecta în schimb la rețeaua rusă în cazul în care luptele ar rupe liniile electrice rămase.

Kotin se teme că oamenii lui Vladimir Putin țintesc acum liniile electrice ale centralei care o conectează la rețeaua ucraineană pentru a face din acest scenariu o realitate, relatează The Guardian.

 

Dacă planul Rusiei va fi pus în aplicare, ar duce la o defecțiune catastrofală a sistemelor de răcire

 

Energia externă este esențială nu doar pentru a răci cele două reactoare încă în funcțiune la Zaporojie, ci și combustibilul radioactiv uzat depozitat în instalații speciale din incintă.

Avertismentul extrem de grav vine în contextul în care personalul ucrainean de la centrala nucleară, care este ocupată de trupele rusești din martie, a declarat că este torturat de agenți FSB pentru a-i împiedica să le spună inspectorilor de securitate ai ONU despre riscurile de la sit.

Se așteaptă ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie în zilele următoare.  

Însă lucrătorii de la centrala ocupată au declarat că se tem că Rusia va pregăti atacuri sub steag fals pentru momentul în care vor sosi inspectorii AIEA, pe care le va pune pe seama Ucrainei.

Continuarea luptelor în apropierea centralei nucleare din Zaporojie a sporit temerile legate de o catastrofă de tip Cernobîl care ar putea afecta sute de mii de oameni.

Vezi și: SUA condamnă planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni

 

Ucraina susține că Rusia ține practic ostatică centrala nucleară din epoca sovietică, depozitând arme acolo și lansând atacuri din jurul ei

 

Kotin a declarat că se teme că forțele rusești țintesc liniile electrice ale centralei care leagă amplasamentul de rețeaua electrică a Ucrainei, astfel încât Rusia să poată conecta centrala la rețeaua lor de energie.

Kotin a spus că planul detaliat al Rusiei de a deconecta situl nuclear și de a schimba rețelele ar risca o defecțiune catastrofală a sistemelor de răcire de la centrală.

'Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să oprești totul pe o parte și apoi să începi să schimbi pe altă parte', a declarat el pentru The Guardian.

El a adăugat: "În timpul acestei deconectări, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare cu energie electrică și acesta este motivul pentru care există acest pericol. Dacă nu reușești să asiguri răcirea... timp de o oră și jumătate, atunci deja se va produce topirea', conform Daily Mail.

Pentru a spori îngrijorările legate de siguranță, o înregistrare video șocantă, care pare să fi fost făcută din interiorul centralei, a dezvăluit echipamente militare rusești aflate în interiorul unei săli de turbine - la doar câțiva metri de unul dintre reactoare.

 

 

Personalul ucrainean de la centrala electrică a declarat că s-a confruntat cu tortură din partea forțelor de securitate rusești

 

Un inginer, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat pentru The Telegraph că mulți dintre colegii lor au fost arestați în drum spre serviciu. 

'Acum înțeleg că armata lor este slabă, dar serviciul lor FSB funcționează. Una dintre metodele lor aici este să ducă lucrătorii din camera de control la subsol', a spus inginerul, folosind un cuvânt rusesc pentru detenție și tortură de către poliția secretă a Rusiei. 

Muncitorii care au părăsit uzina au declarat pentru ziar că forța de muncă a fost redusă la niveluri periculos de scăzute, în timp ce în jurul bazinului de răcire au fost amplasate mine de teren. 

'Ne simțim ca și cum am fi într-o închisoare cu regim strict: presiune psihologică constantă, nicio modalitate de a contacta familiile, deoarece au tăiat toate comunicațiile și au interzis telefoanele mobile', a spus unul dintre ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel