Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul principalei campanii a Moscovei în est, scrie Reuters.

La exact trei luni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, autoritățile din cel de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile din cauza bombardamentelor neîncetate.

Măsura a reflectat cel mai mare succes militar al Ucrainei din ultimele săptămâni: împingerea forțelor rusești în mare parte în afara razei de acțiune a artileriei din Harkov, așa cum au făcut-o din capitala Kiev în martie.

 

Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice

 

Dar bătăliile decisive ale ultimei faze a războiului continuă să se desfășoare mai la sud, unde Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să prindă forțele ucrainene ca într-o menghină, pe principalul front estic.

„Situația de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări se decide poate (acolo) chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, în cadrul unui briefing televizat.

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, orașul Sievierodonetsk, pe malul estic al râului Siverskiy Donets, și orașul geamăn Lysychansk, pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esențial în această zonă, cu forțele rusești care avansează din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde cele două orașe se numără printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina.

„Intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur și simplu distrug orașul”, a declarat el la televiziune, adăugând că acolo locuiesc aproximativ 15.000 de persoane.

 

Forțele rusești au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk

 

Forțele rusești au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Svitlodarsk se află la 80 km sud-vest de Sievirodonetsk.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au sunat marți, dar străzile erau încă ocupate, cu o piață plină, copii care se plimbau cu bicicleta și un muzician de stradă care cânta la vioară lângă un supermarket.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel