Rusia își schimbă din nou comandantul în Ucraina. Bătălia pentru Soledar face ravagii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia își schimbă din nou comandantul în Ucraina. Bătălia pentru Soledar face ravagii / Foto: Captură video youtube
Rusia își schimbă din nou comandantul în Ucraina. Bătălia pentru Soledar face ravagii / Foto: Captură video youtube

Moscova a numit un nou comandant pentru invazia sa în Ucraina. Rusia a declarat despre capturarea orașului minier de sare Soledar din estul Ucrainei că a fost finalizată, deși armata ucraineană susține că bătălia nu s-a încheiat.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit miercuri pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, în funcția de comandant general pentru ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina, aflată acum în a 11-a lună.

Schimbarea l-a retrogradat pe generalul Serghei Surovikin, care a fost numit abia în octombrie pentru a conduce invazia și a supravegheat atacurile grele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

 

Rusia a declarat că forțele sale au capturat tot orașul Soledar

 

Între timp, Evgheni Prigojin, șeful Wagner și un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că forțele sale au capturat tot orașul Soledar și au ucis aproximativ 500 de soldați ucraineni după lupte grele.

"Vreau să confirm eliberarea și curățarea completă a teritoriului Soledar", a declarat Prigozhin într-o declarație. "Întregul oraș este presărat cu cadavrele soldaților ucraineni", a mai spus el conform Reuters.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri reporterilor că nu a putut corobora rapoartele potrivit cărora Soledar ar fi fost în mâinile Rusiei.

Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că în Soledar au rămas 559 de civili, inclusiv 15 copii, și că a fost imposibil să fie evacuați din cauza luptelor continue. Orașul avea o populație de aproximativ 10.500 de locuitori înainte de război.

 

Armata ucraineană susține că bătălia nu s-a încheiat.

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a ironizat afirmațiile anterioare ale lui Wagner potrivit cărora ar fi cucerit o parte din Soledar, dar nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la ultimele afirmații.

"Statul terorist și propagandiștii săi încearcă să pretindă că o parte din orașul nostru Soledar ... este un fel de posesiune rusească", a declarat Zelenskiy într-o adresă video. "Dar luptele continuă".

Într-o declarație pe Facebook, statul major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au suferit pierderi grele în timp ce încercau să cucerească Soledar și să întrerupă liniile de aprovizionare ucrainene.

Rusia s-a străduit să consolideze controlul asupra orașului, care ar fi cea mai substanțială victorie a Rusiei din august, după o serie de retrageri în fața contraofensivei ucrainene în est și sud.

 

Zhdanov: "Aici este mai mult politică decât război"

 

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că situația din Soledar "se apropie de cea critică".

"Forțele armate ucrainene își mențin pozițiile. Aproximativ o jumătate din oraș se află sub controlul nostru. Lupte acerbe au loc în apropierea centrului orașului", a declarat el pe YouTube.

Cu toate acestea, Zhdanov a declarat pentru televiziunea ucraineană că dacă forțele rusești ar cuceri Soledar sau Bakhmut, din apropiere, ar fi mai degrabă o victorie politică decât militară.

"Rușii, dacă vor cuceri unul dintre aceste orașe, vor încerca să pună evenimentul la același nivel cu capturarea Berlinului și îl vor folosi în scopuri propagandistice atât pentru piața externă, cât și pentru consumul intern", a spus Zhdanov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel